Поискаха в писмо до Вежди Рашидов стимулиране на чужди инвестиции в киното

https://mreja.bg/skandali/poiskaha-v-pismo-do-vezhdi-rashidov-stimulirane-na-chuzhdi-investicii-v-kinoto/58809 Mreja.bg
Поискаха в писмо до Вежди Рашидов стимулиране на чужди инвестиции в киното


Творци от киноиндустрията поискаха от председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов съдействие, за да бъде придвижен проектът за държавно подпомагане и стимулиране на чужди инвестиции в българското кино. Това съобщиха от пресцетъра на Комисията по културата и медиите.

„Вярваме, че ще подкрепите нашите усилия, защото с всичките си действия досега сте доказал, че сте лидер и наистина работите за развитие и популяризиране на българските творци и на произведенията, които те създават. Разчитаме на Вас като председател на Комисията по култура към Народното събрание, както и като човек – радетел за развитието на българската култура и сме убедени, че можете да ни помогнете”, пишат в писмото си до Вежди Рашидов кинотворците.

Представителите на киното са обезпокоени от забавянето на изработен и с тяхното участие в работна група в министерството на културата законопроект за стимулиране на инвестициите в българската филмова индустрия. Текстът още не е стигнал до Народното събрание, защото становището на министерството на финансите е отрицателно – мотивът е, че не са предоставени достатъчно икономически обосновани данни. Работната група обаче повече от месец не е пристъпила към преработването на проблемните текстове, за да може документът да тръгне към Народното събрание.

В писмото се изразява безпокойство, че ако промените в закона не стигнат до парламента в най-скоро време, това ще се отрази особено негативно на българската киноиндустрия. Посочва се, че България е една от последните страни в ЕС без механизъм за стимулиране на чуждите инвестиции в киното, а дори съседни държави са въвели от години подобни облекчения. Страната ни има отлични условия и кадри за създаване на високобюджетни филмови продукции и привличане на световно известни звезди.

„Уважавам труда на кинотворците и разбирам безпокойството им, но в същото време приемам и професионално изработеното становище на министерството на финансите по законопроекта. Сега е важно творците колкото може по-бързо заедно с представители на финансовото ведомство да съобразят текстовете със законовите изисквания и аз съм готов да съдействам за този процес. Когато законопроектът бъде внесен в парламента, ще направим всичко възможно да бъде разгледан в срок”, заяви Вежди Рашидов. Той е убеден, че България може да бъде конкурентна на европейския и световния кинопазар.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.