Парниковите емисии от изкопаеми горива са се увеличили

https://mreja.bg/skandali/parnikovite-emisii-ot-izkopaemi-goriva-sa-se-uvelichili/62276 Mreja.bg
Парниковите емисии от изкопаеми горива са се
увеличили


Емисиите въглероден диоксид от изкопаеми горива са се увеличили тази година въпреки намаленото използване на въглища, което е компенсирано с използване на петрол и най-вече на природен газ, предаде Франс прес. Става въпрос за ново предупреждение в рамките на 25-ата конференция за климата в Мадрид.

Според данни на организацията "Глоубъл карбън проджект", тези емисии вероятно са се увеличили с 0,6 процента през 2019 г. , довеждайки до увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата, а това допринася за климатични промени, предаде БТА.

"Сегашната политика не е достатъчно ясна, що се отнася до променянето на тенденциите, свързани с глобалните парникови емисии - предупреди на пресконференция климатоложката Корин Льо Кере. - Необходимостта да се вземат спешни мерки не е намаляла."

Ако сегашните темпове се запазят, температурата може да се повиши с 4-5 градуса Целзий до края на века, докато Парижкото споразумение за климата от 2015 г. предвижда глобалното затопляне да бъде ограничено до под 2 градуса Целзий и дори до 1,5 градуса Целзий. За да не надхвърли 1,5 градуса Целзий, ще трябва парниковите емисии да се намалят със 7,6 процента годишно, считано от следващата година до 2030 г., е установила Програмата на ООН за околната среда.

Глобалните емисии въглероден диоксид от изкопаеми горива са с почти две трети по-големи през 2019 г. в сравнение с 1990 г. Увеличаването им се забавя от 2010 г. след икономическата криза през 2008 г., но те отново нараснаха с 1,5 процента през 2017 г. и с 2,1 процента през 2018 г.

"По-малкото им увеличаване през 2019 г. е свързано с различни фактори, сред които забавянето на икономическия растеж, метеорологичните условия и значителното намаляване на използването на въглища в САЩ и Европа", отбеляза Корин Льо Кере.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.