Пак проблем с водата на Свищов: Новият водопровод се спука, тече мътилка по стария

https://mreja.bg/skandali/pak-problem-s-vodata-na-svishtov-noviyat-vodoprovod-se-spuka-teche-matilka-po-stariya/59828 Mreja.bg
Пак проблем с водата на Свищов: Новият водопровод се спука, тече мътилка по стария


Причината за лошото водоподаване на Свищов е авария на довеждащия водопровод, който е изграден през 2008 г. и все още е в гаранция. В града режим на водата няма да има и няма опасност чешмите изцяло да пресъхнат, увериха на извънредна пресконференция от местната власт и дружеството оператор "ВиК Йовковци". Спукването на водопровода, строен при предишното управление на града, и загубата на 5-6 хиляди кубика вода, е довело до влошаване на водоподаването, а маловодието на кладенците в село Вардим и повишената консумация на вода по време на трите празнични дни допълнително е спомогнало за задълбочаване на проблема, подчерта Румен Линев, шеф на Вик района. "Заедно с община Свищов ще вземем необходимите мерки, за обезпечаване на гражданите с вода", категоричен бе той.

Инж. Росен Трифонов подчерта, че през почивните дни екипите на «Вик Йовковци» не са спирали да работят и отстраняват аварии. "Имаме и друго решение, с което се надяваме до 10-12 дни да се отстрани проблема, но до тогава ще има зони с по-ниско налягане и по-малко вода. За сега положението е овладяно", каза още Трифонов.

Експертите от «Вик Йовковци» бяха категорични, че некачественото изпълнение на проекта за довеждащия водопровод е причина за честите аварии. Община Свищов е завела дело срещу фирмата – изпълнител, а ВиК дружеството, като оператор на територията на Общината от 2017 година, е отказало да приеме обекта, тъй като е в гаранция и е изключително компрометиран. При всяко отстраняване на авария, възниква следваща, а основната причина е некачествени материали и некачествено изпълнение на проекта.

За справянето със ситуацията ще бъде включена допълнителна мощност от един кладенец, който не е използван от няколко години. За това е необходимо технологично време да се изчерпи водата и да се направи анализ на качествата й. Ще бъде включен в употреба и един стар водопровод, който също трябва да се ревизира.

Водата, която в момента тече по водопреносната мрежа, макар да е замътена, не е с влошено качество и гражданите могат да бъдат спокойни, че е обеззаразена и се контролира редовно от «Вик Йовковци» и РЗИ – Велико Търново, заявиха специалистите.

За да се реши проблемът, е необходима цялостна подмяна на «новия» довеждащ водопровод, който беше официално открит през 2010 година и за който Общината връща заем в размер на 2 млн. лв., а държавата е финансирала с още два.

Към момента вода за град Свищов се подава от стария довеждащ водопровод, а «новият» е неизползваем.

В.и.д. кмет на община Свищов Анелия Димитрова обобщи, че общинското ръководство е предприело адекватни мерки за справяне с проблема. Чрез медиите, тя се обърна към жителите на Свищов:

"Уведомен е областният управител, в непрекъсната координация сме с «ВиК Йовковци» и благодарим за разбирането на гражданите. Стараем се да се справим в бързи срокове с този проблем, но има факти и обстоятелства, които не можем да променим. Апелирам за разбиране и толерантност от страна на населението."

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.