Паднаха всички пречки пред Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

https://mreja.bg/skandali/padnaha-vsichki-prechki-pred-kristalina-georgieva-za-shef-na-mvf/58690 Mreja.bg
Паднаха всички пречки пред Кристалина Георгиева за шеф на МВФ


Фондът премахна ограничението за възраст за управляващия директор

Няма изгледи да бъде издигната нова кандидатура

Международният валутен фонд (МВФ) одобри промяна в устава си, за да премахне изискването за възраст пред кандидатите за поста управляващ директор. Новината бе съобщена официално от базираната във Вашингтон финансова институция. Така бе отстранено формалното препятствие пред номинацията за поста на българката Кристалина Георгиева.

В специално изявление фондът припомня, че от 1951 г. до момента действаше ограничение, което не допускаше избора на кандидати на 65-годишна и по-висока възраст за управляващ директор, както и не позволява на титуляр да изпълнява функциите си, след като навърши 70 години.

Поправката в устава, която е

трета от

създаването на

международната

финансова

институция през

1944 г.,

всъщност приравнява условията за управляващия директор с тези за членовете на съвета на директорите, за които и досега нямаше възрастов лимит.

Ключовата промяна бе направена непосредствено преди приключването на процедурата по номинациите и ще позволи приемането на кандидатурата на Кристалина Георгиева.

Постът е вакантен, след като досегашният титуляр - Кристин Лагард са налага да напусне международната финансова институция, тъй като ще застане начело на Европейската централна банка от 12 септември.

В момента Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка и навърши 66 години на 13 август.

Засега българката е единственият кандидат за високата позицията и има всички изгледи да остане такава, след като бившият британски финансов министър Джордж Осбърн оттегли своята заради липса на подкрепа (виж карето долу).

Георгиева беше номинирана като

кандидата на

Европейския

съюз на

2 август т.г.

след оспорвано гласуване на 28-те страни членки, предшествано от сложни разговори между основните държави.

Тя получи силна подкрепа от Франция. Идеята за промяна в устава също бе предизвикана от френския президент Емануел Макрон.

Според “Файненшъл Таймс” към 6 септември няма никакви симптоми за появата на нов кандидат. Подборът на номинираните е до 4 октомври, уточняват от фонда в изявлението си от петък.

Така вероятността

българка да

оглави

най-авторитетната

финансова

институция в

света

става почти 100%.

Това означава, че най-вероятно за първи път в историята си Международният валутен фонд ще има ръководител, който идва от държава, която е била спасявана от криза с помощта на фонда. Това се случи в средата на 90-те години на миналия век, когато България изпидна в затруднение да плаща външните си задължения и прие 3-годишна стабилизационна програма.

Източна Европа също ще бъде представена на високата позиция

за първи

път от поне

40 години

През тези десетилетия в централата на институцията във Вашингтон е белязана от доминация на представители на по-богатата Западна Европа. На високия пост последователно са били германецът Хорст Кьолер, испанецът Родриго де Рато и двама французи - Доминик Строс-Кан и Кристин Лагард.

По традиция от създаването на фонда през 1944 г. до днес той се управлява от европеец, докато шефът на Световната банка винаги е определян от САЩ.

Ако бъде избрана, българката ще управлява

институция с

капитал от

над 250

милиарда

долара

Той се набира от вноските на страните членки според техните квоти, които пък зависят от степента на икономическото им развитие.

Два са висшите ръководни органа на фонда - Съвет на управляващите и директорат. Първият е висшият орган, вземащ решения за принципните въпроси. Негови членове са финансовите министри или управляващите централните банки на страните членки. В директората има 22-ма директори - по пет от САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Япония като страни с най-големи квоти, един от Саудитска Арабия като най-големия вложител на капитали, а останалите 16 се избират за срок от 2 г. измежду останалите членки.

Директоратът назначава управляващия директор.

Днес МВФ администрира международния кодекс на поведение на страните по отношение на политиката и валутните курсове, предоставя финансов ресурс за регулиране на платежните баланси и е център за консултации. 

Тя: Благодаря на правителството за подкрепата

В навечерието на избора си Кристалина Георгиева е пристигнала в България и е провела редица важни срещи.

Това стана ясно, след като съобщение за тях направи самата тя в профила си във фейсбук. Разговорите са се провели късно вечерта в четвъртък.

“Продуктивни срещи с премиера Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева, министъра на финансите Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, с които обсъдихме приоритетите ми като кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд. Благодаря за подкрепата!”, написа Георгиева в социалната мрежа, като е публикувала и снимки от четирите си срещи в София.

Когато в Брюксел се обсъждаше нейната номинация Георгиева също благодари, отново в социалната мрежа, на правителството и “специално на премиера Бойко Борисов за доверието и подкрепата”. 

Британският претендент се отказа

Бившият британски министър на финансите Джордж Озбърн оттегли кандидатурата си за следващ управляващ директор на МВФ, съобщиха световните агенции.

Въпреки че за него лобира лично британският премиер Борис Джонсън пред американския президент Доналд Тръмп, Озбърн не получи подкрепа и предпочете сам да се оттегли.

Великобритания пропусна възможност да го номинира по-рано този месец, когато европейските правителства обсъждаха кандидатурите и се обединиха около тази на Кристалина Георгиева.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.