Откриха череп на австралопитек, живял преди 3,8 милиона години на теритирията на Етиопия

https://mreja.bg/skandali/otkriha-cherep-na-avstralopitek-zhivyal-predi-38-miliona-godini-na-teritiriyata-na-etiopiya/58082 Mreja.bg
Откриха череп на австралопитек, живял преди 3,8 милиона години на теритирията на Етиопия


Специалисти попаднаха на череп на австралопитек, живял преди 3,8 милиона години на днешната територия на Етиопия, предаде Франс прес. Става въпрос за находка, която променя представите ни за еволюцията.

"Този череп е сред най-цялостните датиращи от повече от 3 милиона години фосили от хоминиди", заяви съавторът на две изследвания Йоханес Хайле-Селасие от Природонаучния музей в Кливланд.

Това може да го превърне в "икона" на човешката еволюция заедно с Тумай, Арди и Луси, смята Фред Спур от Природонаучния музей в Лондон.

За сравнение Тумай (Sahelanthropus tchadensis), който е смятан от редица палеонтолози за първия представител на хоминидите, е живял преди около 7 милиона години.

Черепът е открит през 2001 г. в Чад. Арди (Ardipithecus ramidus) - представителят на друг вид хоминиди, е живял в Етиопия преди 4,5 милиона години, а Луси (Australopithecus afarensis) е живяла също в Етиопия преди 3,2 милиона години.

Други по-малко известни фосили от австралопитеци датират от поне 3,9 милиона години, но включват единствено челюсти и зъби. Без древен череп, познанията ни за еволюцията на хоминидите бяха непълни.

Открит през февруари 2016 г. в района Афар в Етиопия, на 55 км от мястото, където през 1974 г. учени попаднаха на скелета на Луси, новият фосил е от един от първите австралопитеци, известни като Australopithecus anamensis.

"Смятахме, че с годините A. anamensis постепенно са се превърнали в A. afarensis", поясни Стефани Мелило от института "Макс Планк" за еволюционна антропология в Германия.

Новата находка обаче разкрива, че двата вида са се кръстосвали в саваната в Афар в разстояние на 100 000 години. "Това променя представите ни за еволюцията и повдига въпроса дали двата вида са били в конкуренция помежду си за храна и територии", отбеляза Мелило.

Макар че е с малки размери, черепът вероятно е на възрастен екземпляр. Реконструкции на лицето въз основа на характерни особености на фосила показват, че хоминидът е бил с изпъкнали скули, издадена напред челюст, широк нос и ниско чело. Учените с изненада установили, че характерните особености на черепа са смесица от тези на Тумай, Арди и други по-"скорошни" видове.

Резултатите от двете изследвания са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.