ООН залага на градските гори, за да разхлади градовете в Африка и Азия

https://mreja.bg/skandali/oon-zalaga-na-gradskite-gori-za-da-razhladi-gradovete-v-afrika-i-aziya/59661 Mreja.bg
ООН залага на градските гори, за да разхлади градовете в Африка и Азия


Намаляване на температурата в градовете, редуциране на разходите за климатизация, по-добро филтриране на праха и замърсителите - ООН постави началото на план за развитие до 2030 г. на градските гори в тридесетина страни в Африка и в Азия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Генералният директор на Организацията на ООН за земеделие и прехрана (ФАО) Ку Донгю обяви тази седмица в Ню Йорк началото на инициатива, наречена "Една голяма зелена стена за градовете". Обявяването стана паралелно със срещата на върха за климата в централата на ООН. ФАО и нейните партньори искат да подкрепят проекти в 30 страни, намиращи се в Африка и Азия.

Проектите ще касаят най-малко три града във всяка страна, така че до 2030 г. да се създадат до 500 000 хектара нови гори и да се запазят близо 300 000 хектара вече съществуващи гори, по-специално в Сахел и в Централна Азия, се казва в изявление на ФАО. Когато са добре управлявани, градските дървета и гори могат да допринесат за намаляване на температурата на въздуха с 8 градуса по Целзий, да намалят с 40 процента разходите, свързани с климатизацията, и да подобрят качеството на водата", допълва организацията.

ФАО работи с осем партньори, учени, неправителствени организации или урбанисти, сред които британската Кралска ботаническа градина Кю, Италианското дружество за лесовъдство и горска екология, италианската архитектурна компания Стефано Боери, създала така наречените вертикални гори в Милано, Китайския център за изследвания на градските гори, групата Г-40, която обединява големите градове, борещи се срещу климатичните промени, програмата на ООН за хабитатите, базирана в Найроби и др.

"Трябва да засадим подходящите дървета на подходящите места и можем да постигнем много интересни резултати. Трябва да изберем растения, адаптирани към местния климат", казва Симон Борели, специалист по градските гори към ФАО. Организацията призовава и за така наречената екологична справедливост. В Етиопия например има пълни с дървета богаташки квартали и обезлесени бедни квартали, като между двата типа квартали може да има разлика в температурата от 10 градуса, казва Борели.

Същото се отнася и са Южноафриканската република. Борели уточнява, че инициаторите на плана предвиждат учредяването на фонд, захранван от различни донори, така че градовете да могат да потърсят техническа и финансова подкрепа. ФАО смята, че 1,5 милиарда долара ще са нужни, за да се финансират гореспоменатите общо 800 000 хектара градски гори. Сред градовете, които вече служат за модели за градски гори, е Сингапур, който преди 50 години реши да инвестира в план да се превърне в градската градина на Азия, посочва Борели.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.