ООН: Босна да плати компенсации на жена, изнасилена от войник по време на войната

https://mreja.bg/skandali/oon-bosna-da-plati-kompensacii-na-zhena-iznasilena-ot-voynik-po-vreme-na-voynata/58117 Mreja.bg
ООН: Босна да плати компенсации на жена, изнасилена от войник по време на войната


ООН нареди на Босна да плати компенсации на жена, изнасилена от войник по време на войната, и да създаде национален механизъм за обезщетяване на жертвите на военни престъпления, предадоха Ройтерс и БТА. Това беше първият случай за сексуално насилие, разгледан от Комитета на ООН против изтезанията.

Според активисти искът на босненската мюсюлманка, изнасилена от босненски сръбски войник през 1993 г., може да послужи като прецедент, предоставяйки възможност на жертвите на сексуално насилие да изискват компенсации съгласно международните закони срещу мъченията.

Решението на Комитета е било взето в началното на август, но още не е публично огласено, отбелязва Ройтерс.

Жената, чийто случай е разгледан, е била изнасилена край Сараево. Насилникът й е осъден и му е наредено да й изплати обезщетение в размер на 15 хиляди евро, но той не може да го направи, тъй като не разполага със сумата.

Според решението на Комитета държавата трябва да плати вместо него и да създаде механизъм, така че и други жертви, на които се полага подобна компенсация, да могат да я получат.

Оценки на ООН показват, че най-малко 20 хиляди жени са били подложени на сексуално насилие по време на войната в Босна (1992-95 г.), в която загинаха над 100 хиляди души.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.