НЗОК е дала с 144 млн. лв. повече за лекарства през 2018 г.

https://mreja.bg/skandali/nzok-e-dala-s-144-mln-lv-poveche-za-lekarstva-prez-2018-g/59725 Mreja.bg
НЗОК е дала с 144 млн. лв. повече за лекарства през 2018 г.


Парламентарната комисия по здравеопазване прие проект за решение за приемане на Отчета за изпълнение на бюджета за 2018 г. на НЗОК. Отчетът, заедно с отчета за дейността на НЗОК за 2018 г., бяха представени от председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, предава БТА.

Общите приходи в бюджета на НЗОК са били със 78 млн. лв. повече от планираните, като 67 млн. лв. от тях са били приходи от НАП. Начева посочи, че допълнително събраните приходи от здравни вноски и от глоби са били разпределени основно за плащания за лекарства за домашно лечение - 30 млн. лв., и за лечение на онкологични заболявания в болнични условия - 29 млн. лева. Разходите на НЗОК за лекарства са били увеличени спрямо 2017 г. с над 144 млн. лв., а разходите за болници - със 186 млн. лв., посочи още Начева. По думите й през 2018 г. се отчитат 11 процента ръст на лечението по клинични пътеки и по клинични процедури, което означава и лек ръст в хоспитализациите.

Начева отчете разходите и проверките в извънболничната помощ, като посочи и констатацията, че с 3 на сто намалява броят на общопрактикуващите лекари.

Като най-разходоемки сред медикаментите Начева посочи биологичните лекарствени продукти.

НЗОК е издала 609 формуляра за планово лечение в чужбина. Най-честите заболявания, за които са били издавани, са онкологични, хематологични, очни и др. За деца са били издадени 256 формуляра за лечение в чужбина, добави Начева.

В отговор на въпрос Начева каза, че Надзорният съвет на НЗОК е решил да се изплати надлимитната дейност на болниците, за които има решение от съда.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.