Баницата! Неизменно присъства на трапезата ни и в делник, и в празник. Ако обаче традиционната баница със сирене и яйца ви е поомръзнала, сме събрали за вас няколко идеи как да разнообразите рецептата. Разбира се, в най-добрия случай ще я направите с домашно точени кори, но ако не можете или нямате време да точите, вземете готови. При тях също има разнообразие – пълнозърнести, печени на сач и мн. др. Не забравяйте, че каквато и баница да правите, маслото ще ви е пръв помощник и задължително условие за великолепен резултат. Не пестете масло в баницата. Ако пък го претопите предварително и получите гхи (вижте тук), ще е още по-вкусно и по-здравословно.
Приемете идеите ни като отправна точка и експериментирайте с подобни продукти и пропорции по ваша преценка.
С ориз по родопски
Баницата с ориз е типична за родопския край и е много лесна за осъществяване. Необходимо е само да сварите добре ? ч.ч. бял ориз, да го оставите да изстине и да го добавите в плънката с яйцата и сиренето. Опитайте също така да замените ориза с булгур, фин кус-кус или киноа. Няма да ви се получи съвсем „по родопски“, но пак ще ви хареса.
Със замразени или пресни зеленчуци
Вариантите са много – най-популярната е с праз, а също и със спанак, лапад, киселец. Бихте могли предварително да задушите зеленчуците и да ги подредите като плънка заедно със сиренето и яйцата. Но може да ги сложите и сурови в баницата – така тя ще стане по-лека и по-здравословна. Опитайте и с по-нетрадиционни за баница зеленчуци като грах, царевица или броколи. Други възможни добавки във вашата баница са маслините и каперсите.
Баница с броколи
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
1 пакет броколи, може и замразени, на розички
500 г сирене или смес от различни сирена
100 г масло
4 яйца
300 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
1 Разтопете маслото в микровълновата и подгответе четчица, за да мажете с нея корите. В това време извадете броколите от плика да се отпуснат и ги накъсайте на розички.
2 Намаслете тава за печене и поставете две кори. Добре ги намаслете с помощта на четчица. Върху тях натрошете част от сиренето и разпръснете няколко розички.
3 Надиплете лист от корите отгоре, намаслете го и отново – трошено сирене и няколко розички броколи. Така – до изчерпване на продуктите, като завършите с кора, добре намаслена по цялата повърхност.
4 Разбийте яйцата заедно с прясното мляко и нарежете баницата на ромбове. Залейте я, като се погрижите яйчната смес да попие навсякъде равномерно.
5 Печете в предварително загрята фурна на 200C около 25 минути или докато повърхността стане приятно златиста.
Малък съвет
За да стане мека и въздушна баницата ви, не полагайте корите плътно, ами ги надипляйте, така че да има въздух между тях.
С месо
Може да използвате кайма, бяло месо, бекон, дори дреболии. Принципът е следният: задушавате лук или праз, в тях – каймата, парченцата бяло месо или дреболиите, и овкусявате с подправки по свой вкус: например черен пипер, кимион, къри, кориандър, чубрица, розмарин и т.н. Баницата ще е чудесна и със сухи подправки, и със свежи.
Плънката разпределяте между корите като при обикновена баница, но вместо бяло сирене пробвайте с кашкавал. Яйцата може да смесите с кашкавала или да ги разбиете и да полеете баницата с тях накрая.
Банички индийски стил
Необходими продукти:
1 кори за баница
1 ч.ч леща
100 г зехтин или разтопено масло гхи
парче джинджифил на ситно
къри (сушено или паста)
кимион
кориандър
1 глава лук или 1 стрък праз на ситно
? връзка магданоз на много ситно
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1 Сварете лещата, оставете я да изстине и я отцедете добре от водата.
2 Задушете лука или праза заедно с джинджифила, добавете кърито, кимиона и кориандъра, а след това и лещата. Бъркайте 3-4 минути, след което изключете котлона и добавете магданоза.
3 Вземете една кора и я сгънете на две. Намаслете повърхонстта, сложете малко от плънката и затворете, като образувате триъгълник.
4 Печете в предварително загрята фурна на 200C за 25 минути.
Може с тази плънка да направите и голяма баница. Сервирайте с къри сос. Ако обичате люто и децата също го понасят, добавете в подправките и лют червен пипер.
-----
Баницата не е задължително да е с бяло сирене. Еспериментирайте с добавяне и на други сирена – например котидж сирене, кашкавал, извара, синьо сирене, пушено сирене, рикота или смес от тях. Също така може да замените млякото в нея със сметана, кокосово мляко или газирана вода.
Източник: https:www.24chasa.bg