Надзорният съвет на “Фолксваген” отложи решението за завода в Турция след атака от Брюксел (ОБЗОР)

https://mreja.bg/skandali/nadzorniyat-savet-na-folksvagen-otlozhi-reshenieto-za-zavoda-v-turciya-sled-ataka-ot-bryuksel-obzor/59874 Mreja.bg
Надзорният съвет на “Фолксваген” отложи решението за завода в Турция след атака от Брюксел (ОБЗОР)


Топакционерите искат още анализи, не са сигурни в дългосрочните ползи от партньорството с Ердоган

Подготвената точка от Борда на директорите на “Фолксваген” с решение бъдещият им завод да е в Турция е била отложена от Надзорния съвет на закритото му заседание в петък, научи “24 часа”.

Въпреки масирания натиск на катарските акционери и определени високопоставени членове на Управителния съвет топшефовете от Надзорния съвет са призовали за още анализи и събиране на информация. Това е петият път, при който Надзорният съвет отлага решението за нов завод, което според анализаторите означава, че акционерите не са уверени в дългосрочните ползи от партньорството с турския президент Ердоган.

Сделките между директорите на “Фолксваген” и Ердоган станаха повод за скандали в Брюксел. Все повече евродепутати атакуват решението за бъдещ завод на немския концерн в Измир.

Говорителят на европейските Зелени започна офанзива срещу автомобилния гигант, като разпрати до германски медии свой въпрос към Европейската комисия относно сделката.

Според Райнхард Бютикофер гаранцията за изкупуване на 40 000 автомобила от турската държава и щедрата субсидия от 400 млн. евро е несъвместима с европейските правила за държавна помощ, към които Турция трябва да се придържа в замяна на свободния достъп до гигантския европейски пазар.

Турция обаче все още отказва да пригоди вътрешните си закони към тези ангажименти и смята, че може да даде държавната помощ законно. В Брюксел са разтревожени от това нарушение и Бютикофер призовава ЕК да действа по казуса решително и да престане с политическото лицемерие. Според него “Фолксваген” се опитва да спечели от нарушаване на правилата за държавна помощ и да ощети други страни членки.

Концернът е заплашен и от глоба в размер на помощта между 400 милиона и 1 милиард евро.

Шефът на Зелените хвърля истинска бомба в края на писмото си, като атакува лично бившия канцлер Герхард Шрьодер, който стои зад турската кандидатура, наричайки го “слуга на диктатори и лобист на Кремъл”.

Писмото на Бютикофер е подписано от евродепутати от Зелените, либералите и ЕНП, включително от българските евродепутати Андрей Ковачев и Андрей Новаков.

Новината е отразена в авторитетния Berliner Morgenpost, според който намерението на “Фолксваген” да строи в Турция е посрещнато от широка политическа опозиция в Брюксел.

Изданието цитира депутати на ЕНП, Зелените и Либералите, според които Турция нарушава ангажиментите си по митническия съюз, както и равнопоставеността в конкуренцията с другите европейски държави.

Вerliner Morgenpost пише, че евродепутатката от Зелените Виола Таубадел е от Долна Саксония, където е разположена централата на “Фолксваген”, а премиерът на германската провинция има златна акция в надзорния съвет.

Според Таубадел базирането на завода в Турция ще заздрави авторитарния режим на Ердоган и ще изпрати “деструктивен сигнал” към България.

“Фолксваген, изглежда, не са научили нищо от последните скандали - всеки, който смята, че може да разчита на обещанията на президента Ердоган с оглед на крехката и критична политическа ситуация в Турция, вероятно ще трябва да плати скъп финансов риск за подобна инвестиция”, смята Таубадел, цитирана от берлинското издание.

Не е ясно кога Надзорният съвет на “Фолксваген” ще успее да се събере отново и дали скоро ще се стигне до решение къде да е новият завод - у нас или в Турция.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.