Над 40 на сто от видовете дървета в Европа са застрашени от изчезване

https://mreja.bg/skandali/nad-40-na-sto-ot-vidovete-darveta-v-evropa-sa-zastrasheni-ot-izchezvane/59777 Mreja.bg
Над 40 на сто от видовете дървета в Европа са застрашени от изчезване


Международният съюз за защита на природата предупреди, че над 40 на сто от видовете дървета в Европа са застрашени от изчезване, предаде Франс прес. Една от главните опасности е свързана с инвазивни дървесни видове.

За пръв път Международният съюз за защита на природата със седалище в Гланд, Швейцария, публикува Червен списък на дървесните видове в Европа.

Някои видове дървета растат в Европа, но също и на други места по света. Четиридесет и две на сто от тези видове са смятани за застрашени и следователно са свързани с голям риск от изчезване, предава БТА.

Що се отнася до ендемичните видове в Европа, 58 на сто от тях са застрашени, а 15 на сто - критично застрашени.

Инвазивните видове дървета и развитието на градска инфраструктура са главните заплахи за видовете дървета в Европа. Болестите, обезлесяването, скотовъдството и свързаните по-специално с пожари промени в екосистемите също са сред опасностите, които застрашават дървесните видове в Европа.

"Тревожно е, че над половината от ендемичните видове дървета в Европа са застрашени от изчезване", отбелязва експертът Крейг Хилтън-Тейлър, който е участвал в създаването на Червения списък.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.