Маймуните притежават по-усъвършенстван език, отколкото се смяташе досега

https://mreja.bg/skandali/maymunite-pritezhavat-po-usavarshenstvan-ezik-otkolkoto-se-smyatashe-dosega/58754 Mreja.bg
Маймуните притежават по-усъвършенстван език, отколкото се смяташе досега


Маймуните вероятно притежават по-усъвършенстван език, отколкото се предполагаше, като могат да комбинират различни призиви, за да променят значението им, съобщи в. "Мейл он сънди".

Той все пак е много далеч от отличаващия се с уникална сложност човешки език.

Ново изследване показва, че тесноносите маймуни, известни също като маймуни от Стария свят, сред които са павианите и макаците, са способни да сформират последователност от два отделни звука, свързани например с предупреждение за приближаващ хищник, придружено от призив за бягство. Докато хората могат да комбинират неограничен брой езикови съобщения, при маймуните тези комбинации не са повече от две, информира БТА.

Заключенията са въз основа на нов анализ на архивни записи на издадени от тесноноси маймуни звуци.

"Ако изводите ни са правилни, има голяма разлика между две и безкрайността - заяви експертът Шигеру Миягава от Масачузетския технологичен институт. - Става въпрос за различия между човека и различните от него примати."

Учените са констатирали, че маймуните от вида голям белонос гвенон в Западна Африка комбинират основния си алармен призив с характерен за орлите призив.

"Продължителността им може да варира, но не и редуването", отбеляза Миягава.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.