Мая Вапцарова оглави жури на Евразийския филмов фестивал

https://mreja.bg/skandali/maya-vapcarova-oglavi-zhuri-na-evraziyskiya-filmov-festival/59816 Mreja.bg
Мая Вапцарова оглави жури на Евразийския филмов фестивал


Кинорежисьорката беше поканена лично от основателя на събитието Никита Михалков

“Мост между Европа и Азия от гледна точка на културата” нарече известната българска кинорежисьорка Мая Вапцарова Фестивала на евразийското кино, чието 4-о издание току-що приключи в Ялта.

Вапцарова държи реч като председател на журито за игрални филми и бе поздравена лично от основателя и директор на проявата - световноизвестния режисьор Никита Михалков. Цитати от речта ѝ, в които цитира Мойсей и Соломон, се появяват в руската преса. Миналата година Вапцарова е участвала във фестивала с филма си “Епоха”, посветен на Никола Вапцаров.

В програмата на 10-дневния форум, в който има и раздел за документални ленти, са включени филми от Китай, Пакистан, Индия, от Италия, Испания, Германия. Откриването е било в залата, където Рузвелт, Чърчил и Сталин подписват Ялтенската декларация, на фона на техните восъчни фигури. На събитието в Ялта са присъствали руският министър на културата, военният министър, всички ВИП ялтенски личности.

“Наградихме филм за “психологически анализ на нашето време”, за джендърсиндрома например, но най-важната ни гледна точка като жури беше да търсим филми за добротата. Такъв се оказа филмът “Сестричка” на Алексей Галибин - Русия. Той взе “Гран при”. Една трогателна история за деца сираци от 1957-1958 г., които са намерени само от майките си, но години след войната бащите им успяват да ги открият и да се върнат в живота им”, разказва Мая Вапцарова. Тя е убедена, че руското кино в момента е във възход.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.