Коментар на седмицата №3: Гришо победи розовото проклятие

https://mreja.bg/skandali/komentar-na-sedmicata-3-grisho-pobedi-rozovoto-proklyatie/58775 Mreja.bg
Коментар на седмицата №3: Гришо победи розовото проклятие


Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 40 300 прочитания.

Когато и треньорите го изоставиха, той намери себе си

Миналата година, докато Григор Димитров все още бе в първата петица на световните тенисисти, фирмата “Найки” реши да бъде мултикултурна и го облече в изцяло розов екип. И от този момент започна лошата серия, която го докара до номер 78 сега.

Още тогава писах, че розовото пречи на “вътрешната игра” на нашия тенисист. Някои ми се присмяха. Гришо си продължи с розовото кажи-речи половин година, постоянно слизайки все по-надолу и по-надолу.

Сега обаче екипът му е диаметрално противоположен и най-важното е, че отпред на гърдите е изписана една огромна буква V, което значи Victor (победител). И Григор постигна най-важната победа в кариерата си. За него

победа над

Федерер е като

падането на

Берлинската

стена!

Известно е, че Григор е малко по-романтичен от другите тенисисти, на това отгоре има сериозен интерес към модата. Това значи, че се влияе от екипа си много по-силно, отколкото самият предполага.

Като момче в Хасково той е програмиран, че розовото е за момичета, а синьото – за момчета.

И когато “Найки” го премени изцяло в джендърно розово, явно настъпи криза на идентичността. Тя може да е почти невидима за самия него, но напълно достатъчна, за да му срине играта.

Ако уважаемият читател е мъж, нека опита сам. Пременете се изцяло в розово, разходете се до близкото кафене и после запишете усещанията си. Умножете ги по сто и получавате усещането на огромния стадион пред многохилядна публика и милиони телезрители. Няма начин да не ти се “гипсира” ръката.

Ще кажете – големият срив на Гришо се дължеше на болките в рамото. Но често човек сам ги внушава, за да оправдае своята несигурност, а после стават истински. И всичко тръгва от розовия екип, който прави някакво късо съединение дълбоко в подсъзнанието.

С розовата серия фирмата “Найки” се опита да направи реверанс на джендърната общност, без да се замисли как това ще се отрази на играчите. Старите пушки обаче не се дадоха лесно. Федерер си избра вариант само с една розова лента през гърдите, а по-късно напусна “Найки” и стана рекламен агент на японската фирма UniQlo. Гришо бе май единственият в розово от глава до пети и

последният,

който смени този

злощастен екип

Сега обаче Гришо е с мъжки екип като за победител. Освен това в ложата му за пръв път ги нямаше великите треньори, които постоянно му казваха как да играе. Валверду го напусна и се хвана с друг мющерия, а Агаси и Щепанек просто не дойдоха на турнира. Според мен вече го бяха отписали. Изоставен от великите наставници, Гришо вече нямаше на кого друг да се опре, освен на себе си.

И тогава стана като в стихотворението “Гладиатор” на Христо Смирненски:

“Спокоен той спря сред арената ширна,

спокоен изправи глава - гърми там тълпата и глъчка неспирна

отронва неясни слова…”

Най-сетне оставен сам на себе си, Гришо заигра като никога досега. “Този път имах повече присъствие – каза Гришо след победата.

– Бях себе си при всяко

разиграване, всеки гейм

В миналото винаги ми е било много трудно да играя срещу него.”

Както е известно, в миналото Гришо има 7 загуби от Федерер. Успял бе да вземе само 2 сета. Срещу другите играеше като лъв, но срещне ли Федерер – подвиваше опашка като сритано куче. Когато прякорът ти е Бейби Фед, нормално е да се сковеш пред Папа Фед като козичка пред черна пантера.

В този спорт най-важното е да попречиш на противника да играе своята игра, да го омотаеш и задушиш като боа удушвач. Това Федерер го прави най-добре от всички други играчи, стига да усети някаква плахост.

Според мен Гришо спечели мача във втория сет, когато разбра, че Федерер има сили да спечели само още един сет, а в четвъртия и петия ще омекне. Все пак вече е на 38 години, а Гришо – едва на 28.

“Едно от най-важните за мен неща бе да го задържа колкото се може по-дълго на корта - каза Гришо след мача. – И аз се справих много добре.”

И наистина сервисите, ретурите и минаващите му удари бяха по-стабилни от всякога.

Само 41 непредизвикани грешки

за 5 сета - това е много

сериозно постижение

В миналото Гришо често правеше по 20-30 на сет. Но ето че сега, освободен от джендърното облекло и надзора на треньорите, той най-сетне постигна дълбок психически прелом. Оттук нататък ще видим един чисто нов Гришо.

Сега е само на 2 мача от титлата. Следващият му противник, руснакът Даниил Медведев, започна последния си мач с контузия. Дали ще бъде 100 процента здрав? Ако дай боже успее да победи Медведев, Григор Димитров за пръв път стига на финал на турнир от “Големият шлем”. Вероятно ще се изправи срещу друг велик тенисист, Рафаел Надал, но срещу него вече има една победа. Сега ще има и едно важно предимство – един ден почивка в повече.

Нищо чудно в неделя да се случи чудо. Но и да не се случи, изводът е ясен - ако си мъж, бъди мъж. Остави розовото на жените!

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.