Какво е пророгация на парламента и как води до хаотичен Брекзит

https://mreja.bg/skandali/kakvo-e-prorogaciya-na-parlamenta-i-kak-vodi-do-haotichen-brekzit/57413 Mreja.bg
Какво е пророгация на парламента и как води до хаотичен Брекзит


Премиерът Борис Джонсън поиска от кралицата да замрази работата на парламента за няколко седмици и така да постави депутатите пред свършен факт да нямат време за предотвратяване по законодателен път на Брекзит без сделка, предаде "Дневник".

Процедурата, известна с латинския термин пророгация, вкара Елизабет Втора директно в окото на политическата буря около напускането на ЕС, след като досега Бъкингамският дворец се въздържаше да заема позиция по референдума от 2016 г. и хода на преговорите с Брюксел.

В сряда рязко се засилиха твърденията от последните дни, че премиерът ще опита някъде около 9-10 септември да задейства пророгация, която да продължи до 14 октомври, когато би трябвало да е годишното обръщение на монарха към двете камари и елита на Обединеното кралство.

Така няма да остане технологично време за предотвратяване на Брекзит без сделка в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Няма време и за ратифициране преди този срок на евентуална нова сделка с останалите 27 страни от ЕС. Камарата на общините ще се събере на 14 октомври (понеделник) а 17-18 октомври (четвъртък-петък) същата седмица е последният Европейски съвет преди Брекзит.

Последния път, когато е прилаган този политически мотивиран ход за заобикаляне на парламента, е през 1948 г. - когато Камарата на лордовете отказва да одобри закон, припомня Би Би Си. От десетилетия няма прецедент пророгацията да е продължавала повече от месец. От 80-те години насам прекъсването не е надхвърляло 2 седмици и обикновено дори е по-малко от седмица.

Какво е пророгация?

Пророгация не означава разпускане, а само спиране работата на парламента. Това обикновено се случва веднъж годишно за кратко време - някъде през април или май.

През това време спира всякаква дейност в Уестминстър, поради което повечето проектозакони, които не са довършени, обикновено "умират", макар че придвижването на някои текстове може да продължи в следващата сесия, ако има споразумение за това.

Зададените от депутатите въпроси остават без отговори и нищо не се предприема по тях след това. Не могат да се предприемат никакви процедури или да се отправят въпроси. Депутатите не могат да проверяват или да дебатират дейността на правителството чрез парламентарни комисии и да предлагат проектозакони и проекти за решения на парламента. Комисиите за избор и одобряване на ключови държавни служители продължават да проверяват кандидати, но не се събират на заседания.

Депутатите продължават да заемат постовете си, а министрите - да работят, но няма дебати и гласувания в парламента. Това е разликата от разпускането на Камарата на общините - тогава всички депутати напускат постовете, за да започнат кампания за предстоящите парламентарни избори.

Има ли право премиерът да затвори парламента

На теория - да. Няма нужда депутатите да одобряват пророгацията, защото това е правомощие на монарха. Елизабет II взима решението по препоръка на своя премиер.

Затова се смята, че за един министър-председател с твърдо намерение да докара страната до Брекзит без сделка е достатъчно да убеди кралицата, че правилният ход в настоящия момент е драстично да намали влиянието на депутатите над събитията.

Щом парламентът не заседава, депутатите няма да могат да блокират хаотичен Брекзит дори с цената на вот на недоверие към премиера.

Джеръми Хънт, едно от най-често спряганите имена за преходен премиер при евентуално отстраняване на Борис Джонсън в следващите 2 месеца, категорично изключи да прибягва до пророгация. Джонсън от своя страна казва "не изключвам нито една възможност".

Може ли да бъде спряна пророгацията

Джон Мейджър смята, че кралицата все пак ще даде одобрението си, защото отказът би създал конституционно напрежение. Молбата на Джонсън към нея може да бъде оспорвана в съда, но решението на монарха - не.

Премиерът обаче е убеден, че заплахата за съдебна процедура за спиране на предложението му е абсурдна и правните му съветници са стигнали до заключение, че имат превес доводите за законност на действие за замразяване работата на парламента.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.