Гроздето по-малко, но сладко, виното ще е хубаво

https://mreja.bg/skandali/grozdeto-po-malko-no-sladko-vinoto-shte-e-hubavo/57249 Mreja.bg
Гроздето по-малко, но сладко, виното ще е хубаво


Заради дъждове и градушки реколтата може да е по-слаба от тази през 2018 г.

Качествено грозде, от което да стане хубаво вино, се очаква през тази година. Според експерти единствено резки промени в метрологичната обстановка могат да влошат положението.

Качеството ще бъде по-високо, освен ако не паднат интензивни валежи, не застудее рязко, заради което да се напука гроздето, и да се създадат условия за развитие на болести, коментира шефът на агенцията по лозата Красимир Коев.

Прогнозата на метеоролозите за следващите две седмици, когато ще е гроздоберът, не предвещава резки застудявания.

Количеството грозде се очаква да бъде подобно на това от миналата година - около 153 000 тона. Но може да се окаже, че е и чувствително по-малко, тъй като доста лозя пострадаха от градушки и дъждове. Има

масиви, където

щетите стигат

и до 80%,

твърди Коев.

Заради влагата по десертното грозде се появи т.нар. бяло гниене, а при виненото - черно, казва главен асистент Боян Сталев от Аграрния университет в Пловдив. По думите му въпреки природните бедствия може да се очаква добра реколта в региона, но в масиви, където стопаните навреме са пръскали, за да предотвратят развитието на гъбни болести. При тези, които не са успели, добивите ще бъдат силно компрометирани.

“Обикалям страната и съм запознат със ситуацията по лозята. В района на Ямбол 80% от насажданията са нападнати от мана”, посочи Сталев. Според него собственици на лозя

бъркали

обикновената

мана с

черното гниене

То се появява още преди цъфтежа и ако веднага лозята не се третират с подходящ препарат, ресите им изсъхвали.

Преподавателят смята, че тази година няма да има достатъчно количество качествено винено грозде у нас. Картината ще е ясна двайсетина дни след старта на беритбата. В края на август ще започне прибирането на ранните сортове - “Шардоне” и “Пино ноар”.

В момента се бере десертното грозде. В пловдивското Брестовица, известно като селото на Дионисий, реколтата е добра. Както всяка година, румънци са окупирали лозята и товарят бусове от ранните сортове “Прима”, “Блек Меджик”, “Супер ран Болгар”. Изкупната цена варира от 80 стотинки до 1,20 лв. за килограм. Местните са доволни, тъй като чужденците им идват на крака и не се налага сами да търсят пазар за продукцията си. Някои пласират десертно грозде за големи търговски вериги у нас на по-висока цена заради изискването за опаковка.

“Брестовичани са потомствени винари и знаят как да отгледат изпечено грозде.

Рецептата е

резитба

и редовно

пръскане

Рядко някой местен човек ще си изпусне лозето”, обяснява кметът Любен Радев. Самият той има 6 дка десертно и винено грозде. Заради честите дъждове през юни му се наложило по-често да пръска. Десертното е обработил 10 пъти досега с препарати, а виненото - девет. Същото са направили и съселяните му. В Брестовица се отглеждат около 10 000 дка лозя. Винените сортове са предимно “Рубин”, “Каберне”, “Мерло” и “Мавруд”.

Без особен оптимизъм са стопаните в Пазарджишка област през тази година относно гроздето. Причината е в падналите през юни и юли дъждове в района, които не са повлияли добре на лозовите насаждения.

Според собственика на лозови насаждения Стефан Божилов стопаните, които са имали възможност и са успели да пръскат лозята си след всеки по-обилен дъжд, могат да очакват по-добра реколта. Тези, които не са, няма да са доволни от качеството и количеството на гроздето. Той е песимист, защото малко били стопаните, които могат да си позволят 10-15 пръскания на лозята, дори и кооперациите. В района се надяват

тазгодишната

реколта да е

по-добра

от миналогодишната, която определено беше лоша. До началото на гроздобера в областта има около месец.

Дъждове и градушки са увредили и лозови масиви в Централна Северна България. За района на Сухиндол се очертават около 40 на сто загуби от плододаващите масиви, по-сериозни са щетите в Свищовско, посочиха от Националната винарска асоциация.

Дъждовете са затруднили агротехническите мероприятия и са нанесли поражения, коментира Станимир Стоянов, председател на Националната винарска асоциация. За първа година в този регион имало доста големи поражения от така нареченото черно гниене, в някои масиви пораженията били над 50%.

Затоплянето може да убие добрия вкус

Покачващите се температури карат фермерите по света да променят начина на отглеждане на гроздето, пише “Файненшъл таймс”. Според изданието в Испания например червеният винен сорт “Гренаш” трябва да бъде набран по-късно, за да запази богатия си вкус.

Средните температури по време на вегетационния период в световните винарски райони се повишили с 1,4 градуса от началото на XX век, показва проучване на Центъра за винарско образование “Еванстад” в САЩ. Очакванията са да се качат с още 2 градуса през следващия 50 г. Това щяло да се усети забележимо в Южна Европа - в региони като Риоха в Испания, във френския Бордо, португалския Дуру и в италианския Пиемонт.

Учените посочват, че с узряването на гроздето се покачва захарността, от която зависи алкохолното съдържание, и се образуват фенолите, които влияят на цвета, аромата и вкуса на червеното вино. В същото време намалява киселинността, която придава свежест на виното. През подходящ климат комбинацията при прибиране на реколтата е балансирана.

Затоплянето обаче води до по-бързо покачване на захарта, докато времето за останалите показатели, от които зависи вкусът, не се променя. Това поставяло фермерите пред дилема - да прибират гроздето по-рано с риска за по-ненаситен вкус и аромат, или да изчакат, но да се окаже, че виното ще е с висок процент на алкохол и ниска киселинност.

Изследователите твърдят, че вместо да събират реколтата по-рано, винопроизводителите ще трябва да си служат с нови техники. Например ще отглеждат вино в по-студени северни райони и ще си служат с по-големи сенници, за да намалят употребата на вода и да увеличат сянката. Производството на вино щяло да пострада от недостига на вода. В Австралия например вече има изоставени лозя. Започва и търсенето на нови сортове. През юли регионалният съюз на винарите в Бордо даде одобрение да се използват седем нови вида грозде, подходящи за по-горещ климат.

В краткосрочен план обаче ще продължи събирането на реколтата по-рано например на местакато Риоха и Рибера дел Дуеро. Целта е да се запази киселинността, а оттам и свежестта на виното.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.