Гръцки министър: Мигранти се губят след отказ на убежище

https://mreja.bg/skandali/gracki-ministar-migranti-se-gubyat-sled-otkaz-na-ubezhishte/57036 Mreja.bg
Гръцки министър: Мигранти се губят след отказ на убежище


Алтернативният министър на външните работи на Гърция Йоргос Кумуцакос обвини по телевизия Скай бившето правителство на СИРИЗА в идеологическа търпимост и неспособност по отношение на миграционния проблем. Той заяви, че чужди граждани, на които окончателно е отказано убежище, не се откриват след това.

"Заварихме една пробита система и това не може да се поправи за един месец", каза Кумуцакос. Той съобщи, че въпреки проблемите в петък в Турция са били върнати 15 чужденци. Преди десет дни още една група е била върната в трета страна, предава БТА.

Кумуцакос каза, че турският посланик в Атина е обяснил, че Гърция не връща мигранти. Алтернативният министър обаче заяви, че и самата Турция не съдейства, като същевременно е увеличила мигрантските потоци след обявените от ЕС санкции през юли заради поведението й спрямо Кипър. Кумуцакос призова Турция да изкорени всички мрежи за трафик на мигранти на територията си.

Алтернативният министър каза, че на остров Лесбос има 9 хиляди мигранти при капацитет от 3 хиляди, а на Самос - 6 хиляди при капацитет от 2 хиляди. Във вътрешността на страната центровете за настаняване също са на границата на възможностите си.

По отношение на иранския танкер "Адриан Даря 1" Кумуцакос каза, че Гърция е показала солидарност със съюзниците си. Гърция ще изпълни ангажиментите си и корабът няма да може да пристигне в страната.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.