Големите ученици да пият поне 2 л вода на ден

https://mreja.bg/skandali/golemite-uchenici-da-piyat-pone-2-l-voda-na-den/57355 Mreja.bg
Големите ученици да пият поне 2 л вода на ден


Добре е един път седмично в менюто да има риба

“Водата е най-благоприятната напитка за учениците. Не съдържа захар и калории и ефективно поддържа водния баланс на организма и най-добре утолява жаждата.” Това обясни д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ в София.

По принцип всеки сам определя колко вода да приема, но ориентировъчното количество е 30 мл на кг тегло. За най-малките ученици

до 8 години са

нужни 5 чаши,

или 1 литър,

за тези до 12 години - 7 чаши, или 1,5 литра, а за големите поне 2 литра вода дневно.

Освен да пият вода, децата трябва да се хранят и здравословно, защото храната допринася за здравето, растежа и развитието им, каза д-р Георгиев. Здравословното хранене включва прием на пълноценна и разнообразна храна. Необходимо е да се приемат пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, които да са с намалено съдържание на сол и мазнини,

да се ограничи

приемът на захар

и сол

и не на последно място храната трябва да бъде съхранявана правилно. Печене, варене, готвене на пара и задушаване са правилните техники за готвене според специалиста. При петкратно хранене енергийното съдържание на обяда трябва да бъде 35%, закуската 20%, вечерята 25%, а останалите проценти са поравно разпределени. Дневното меню трябва

да включва

поне една

зърнена храна

като хлебни, макаронени или тестени изделия, жито, ориз, овесени ядки, елда. Пълнозърнестият хляб и другите пълнозърнести продукти са богати на растителни влакнини, доставят витамини от група В и много минерални вещества. Влакнините, които се намират в обвивката на зърната, стимулират функциите на стомашно-чревния тракт и намаляват риска от запек.

Плодовете и зеленчуците да са няколко пъти през деня, като общото им количество, разпределено през деня, да бъде не по-малко от 400 грама. Месото да бъде без видими мазнини, за предпочитане пилешко без кожа. Месото и черният дроб са източници на желязо в добре усвоима форма от организма и тяхната достатъчна консумация е от голямо значение за профилактиката на анемии. Рибата трябва да присъства в менюто поне един път седмично . Тя съдържа ценни мазнини, които оказват благоприятен ефект върху мозъчната функция на децата, подобряват запаметяването, намаляват риска от инфекции и автоимунни заболявания. Яйцата са ценна и препоръчителна храна за децата, източник на висококачествен и лесноусвоим белтък. Жълтъкът е богат на голям брой минерали и витамини от група В. Желязото в яйцето обаче е с ниска биоусвояемост за разлика от това в месото и рибата, тъй като е свързано с белтъка. За седмица оптималният прием на яйца е 5-6 броя. Бобът и лещата са растителни храни, богати на белтък. Те съдържат също много минерали и витамини от група В, богати са и на полезните растителни влакнини. Бобови храни също трябва да присъстват в менюто няколко пъти през седмицата.

Ядките са богати

на белтък

и ценни растителни мазнини, но поради високата им калорийност се препоръчват в умерени количества около 20 грама дневно. Препоръчително е да се консумират несолени и сурови.

За да бъдат приучени да се хранят здравословно, учениците трябва да бъдат възпитавани от рано в правилно хранене. Енергийната стойност на храната през деня расте с напредване на годините на децата. За тези на възраст 7-10 години е необходима енергия в размер на 1890 ккал на ден. За деца между 10 и 14 години енергийната стойност на приеманата храна през деня е 2415 ккал дневно.

До навършване на 18 г. е необходим прием на 2760 ккал дневно. Не бива да забравяме ползите от здравословното хранене, а те са поддържане на теглото, повече жизненост и тонус, по-добро справяне в училище, обясни лекарят. (24часа)

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.