Фандъкова се кандидатира, Манолова катастрофира (Обзор)

https://mreja.bg/skandali/fandakova-se-kandidatira-manolova-katastrofira-obzor/58358 Mreja.bg
Фандъкова се кандидатира, Манолова катастрофира (Обзор)


Промяна в кварталите, по-зелена София и дигитална столица ще са приоритетите за четвърти мандат на кмета на столицата

Ще играе с нов екип, в щаба ѝ влизат трима от сегашния

Избра проверка на метрото, за да обяви, че отново е в играта

В един и същи ден кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще се кандидатира за нов мандат, а основният ѝ опонент, омбудсманката Мая Манолова, катастрофира. И то два дни преди да издигне и тя своето име като независим кандидат за кмет на София. (Подробности за катастрофата виж долу)

Йорданка Фандъкова, която почти всеки ден проверява изграждането на някой обект в столицата, избра да обяви, че иска доверието на софиянци за четвърти път, докато проверяваше изграждането на третата линия на метрото. Именно разширението на подземната железница се превърна в емблема на досегашните мандати като кмет на Йорданка Фандъкова.

“София се променя и развива в последните 10 г. не с приказки, а с работа. Това е моят мотив да участвам в изборите тази есен. И ще го направя с график за работа – с нови проекти и идеи, нови хора и нова енергия”, обяви Фандъкова. Тя мотивира решението си с това, че иска да продължи да променя града , а отказът от участие в изборите щял да бъде предателство към доверието на гражданите.

Още с първите си думи тя даде заявка, че за промяната ще работи с нов екип, а в листата на ГЕРБ за общински съветници ще бъдат включени като гражданска квота “изтъкнати специалисти в различни области”, но и хора, на които “до момента работеха честно, почтено и с много енергия”. Имена не спомена, но намекна, че ще има и структурни промени в екипа ѝ. За кампанията пък ще разчита на шефа на СОС Елен Герджиков, шефката на културната комисия Малина Едрева и председателят на комисията по икономика Николай Стойнев.

Столичната кметица очаква опонентите ѝ да отричат всичко направено и да изтъкват пропуските по време на управлението. “Разбира се, че съм допускала пропуски,

бъркала съм и в

преценки за хора

За 10 г., с тези темпове на работа, няма как да бъдем застраховани. Важното е, че всичко това ми дава възможност да направя изводи и анализи, които да ми помогнат да се справяме с всеки следващ проект по-добре”, каза още кметът.

Фандъкова не коментира евентуалната кандидатура на Мая Манолова с мотива, че все още не е факт. “Резултатите ще покажат желанието на хората за продължаване на работата за развитието на града”, каза Фандъкова.

Три ще са основните акценти в програмата на Фандъкова. Първо, тя ще заложи на промяната в кварталите - малките улици, паркирането и междублоковите пространства. Кауза ще бъде и превръщането на София в зелен град. За целта ще се изгради

зелен ринг,

който да свързва

кварталите и

големите

паркове,

ще бъдат направени 8 нови парка, зелени коридори и засаждане на зелен пояс около София. Дигитализация и активно използване на технологиите в работата на общината - за повече публичност, за повече контрол и за улесняване на бизнеса и гражданите.

Стратегическият

обект отново

ще е метрото,

заедно със завършване на вътрешните рингове и околовръстния път, които ще облекчат трафика.

“Днес София е динамичен град, който се променя и развива, който дава възможности. Наложихме скорост на промяна, която изглежда естествена, но тя не е. Тя е резултат от много работа”, каза още Фандъкова.

“София е моят град.

Израснала

съм тук от

13-годишна.

Тук съм учила и

тук съм родила

дъщеря си,

тук съм работила за развитието на града си. Имам управленски опит от над 20 г. Хората ме познават и очаквам с новите проекти и идеи да продължим да работим за София”, каза още кметът.

Фандъкова благодари на структурата на ГЕРБ в София и за подкрепата на СДС.

“Винаги съм гласувала в миналото за СДС. Аз съм човек, чиято младост е преминала в протести за демокрация. Мисля, че е съвсем нормално старата и новата десница да продължим заедно”, каза още Фандъкова. И обясни, че премиерът Бойко Борисов винаги я е подкрепял. “Знаете, че той бе кмет на София и познава работата в града. Без подкрепата на правителството и държавата няма как да се развиват големите проекти”, обясни кметът.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидатурата на Фандъкова в понеделник. Според ръководството на партията именно работата на Фандъкова и екипът ѝ стоят в основатана изцяло променения облик на София. “Вярваме, че с избирането на Йорданка Фандъкова за четвърти мандат процесът по превръщането на София в модерен и иновативен европейски град може да продължи, защото тя има нужната компетенция, опит и нови идеи”, пише в съобщението на Изпълнителната комисия.

 

Забранен обратен завой направила шофьорката на Мая, блъсна я друга жена

Омбудсманът: Спрете да ме преследвате, това притеснява близките ми

Часове преди да обяви кандидатурата си, Мая Манолова претърпя катастрофа.

За това съобщи самата тя, след като внесе в парламента проектозакон за съсловните организации. Но побърза да уточни, че инцидентът е случаен. Колата, с която е пътувала омбудсманката, е направила забранен обратен завой на кръстовище в близост до фризьорския салон, който тя посещава всяка сутрин. 

“Аз не шофирах, така че не мога да кажа каква беше причината за инцидента”, каза още омбудсманът. От екипа ѝ отказаха всякаква допълнителна информация по инцидента.

По-късно главният секретар на МВР обясни, че най-вероятната причина за катастрофата е отнето предимство. Той подчерта, че Манолова не е управлявала колата.

Инцидентът станал между два автомобила, като вторият удря първия, каза Иванов, без да посочва в кой от двата се е возила Манолова. На място била изпратена т.нар. тежка група за оглед на КАТ. Двамата шофьори на колите са пострадали, като този, който возил омбудсмана, е настанен в “Пирогов”. Другият е изписан.

По случая е образувано дело и в рамките на него ще се установи кой е виновен.

По неофициална информация зад волана на колата на Манолова е била жена.

По повод на инцидента обаче Манолова сподели, че тя и близките ѝ са подложени на тормоз покрай нагорещяването на страстите около предстоящата предизборна кампания.

“Използвам случая да се обърна към всички, които започват деня си пред моето жилище и го прекарват пред институцията на омбудсмана, които са след мен в трамвая, тролея, пеша или с кола. Нямам какво да крия. От утре ще обявявам програмата си по часове. Хората около мен се притесняват. Те не са свикнали на такова агресивно медийно внимание и могат да станат бели. Моля, настоявам заради хората, които са около мен”, призова омбудсманът. И обясни, че ако се кандидатира за кмет, ще подаде оставка като омбудсман, макар законът да не я задължава да го направи. Но това било “честно, почтено и достойно поведение”, ако ще влиза в кметското състезание. Очаква се Инициативен комитет да издигне кандидатурата ѝ на 4 септември.

Още преди месец Манолова обяви, че заради страха от кандидатурата ѝ е подложена на агресия и атаки. “Впрегната е цялата пропагандна машина около властта - медии, говорители на властта. Това издава паника - опитът да бъда атакувана, ударена, дискредитирана”, заяви тя. И разказа, че има опити да бъде сплашена, а работата ѝ като омбудсман - блокирана.

В края на 2018 г. по решение на управляващите и с промени, прокарани чрез закона за бюджета за тази година, Манолова остана без кола на НСО. Тогава финансовият министър Владислав Горанов обясни, че омбудсманът ползва автомобил и шофьор на НСО като “скъпоплатено такси”, но не и охрана, тъй като срещу нея няма заплахи.

Манолова веднага обяви, че отнемането на служебната кола не я притеснява и ще ползва обществен транспорт - тъкмо ще е по-близо до хората и ще ги изслушва за проблемите им. И дори пътува с влак до провинцията, като си спретна приемни в купето.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.