Фандъкова: Не битка за София, а работа за града и хората - те не са средство в партийни игри (ОБЗОР)

https://mreja.bg/skandali/fandakova-ne-bitka-za-sofiya-a-rabota-za-grada-i-horata-te-ne-sa-sredstvo-v-partiyni-igri-obzor/59372 Mreja.bg
Фандъкова: Не битка за София, а работа за града и хората - те не са средство в партийни игри (ОБЗОР)


Благодари на столичани за подкрепата и доверието, защото те дават смисъла

Нашата задача е да мислим за София, защото нея ще я има и след тези избори. А софиянци не са нито залог, нито средство в сложни партийни игри. Този град е по-голям от биографията на всеки от нас, но сме част от историята му с решенията, които вземаме. Това е, което очакват хората от нас - решения и отговорност.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на тържествената сесия на СОС за Деня на София. Тя бе и последна за мандата. Затова Фандъкова уточни, че в деветата си празнична реч като кмет ще говори за “отговорността, която всички носим пред този град и неговите хора”. За 10 г. са построени 42 км метро, подменени са 90% от автобусите и тролеите, изградени са нови 100 детски градини, 21 училища, а повечето паркове са се превърнали в приветливи и любими места, изброи тя.

“Предизборната кампания очевидно започна. От състезание на проекти за развитието на София обаче се превръща в битка за власт. Още по-страшно е, че от битка за София тя е на път да стане битка срещу София. Решения, зад които сте стояли всички като един, днес се отричат с лека ръка. Виждам, че сега е прието да се говори, без да се държи сметка за истината. Не очаквайте да гледам как се лъжат хората с подмятания за корупция и безхаберие”, отсече Фандъкова.

Тя даде пример с твърденията за проблеми с проекта за интегрираната система за преработка на битовите отпадъци. Напомни на СОС, че обсъждането е започнало преди 15 г. и сега 85% от отпадъците вече се преработват. Почистването на един град е първата задача на всеки кмет, затова “да се играе с тази тема, е лицемерно и безотговорно”.

“Решителността не е помпозна, креслива и лъжлива. Желанието да се обещае всичко на всеки е мамещо. Нека да помислим как ще изглеждат обещанията в деня след изборите. И дали зад всички красиви фрази стои реална полза за хората и за промяна на града. Няма битка, а има работа за София”, каза Фандъкова.

В словото си на площада пред храма “Св. София” по-късно тя се обърна към софиянци. “Най-голямото богатство на София сте вие - нейните хора. Вие я правите град на радост, любов, щастие и надежда. Вие я правите дом! Благодаря ви за доверието и подкрепата. Те ми дават смисъл!”, емоционална бе Фандъкова.

На церемонията по издигането на знамето на града присъстваха и вицепрезидентът Илияна Йотова, депутати, кандидатът за кмет Мая Манолова, дипломати. Тържествения водосвет отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп в присъствието на патриарх Неофит.

“Честит празник на софиянци и на всички именици! Гордейте се с града си, който е един от най-древните в Европа, но и един от най-бързо развиващите се!”, написа пък премиерът Бойко Борисов във фейсбук и пусна клип на кмета Фандъкова.

Лили Иванова със специалния приз на столицата

Лили Иванова е носителката на специалната награда на София за изключителенпринос в културата. Наградите на Столичната община по традиция се връчват на 17 септември в Народния театър “Иван Вазов”. Заради концерта си в Пловдив снощи обаче примата не можа да вземе лично приза. Тя е и почетна софиянка

10-има пък са новите почетни граждани. “Много обичам този град, а крайните квартали станаха център”, каза Васко Кръпката, след като взе приза от кмета Йорданка Фандъкова и шефа на СОС Елен Герджиков.

Композиторът Стефан Димитров разказа, че е роден на някогашния бул. “Сталин”. “Пътувал съм много, живял съм в различни градове. Преди, като чуеха, че съм от София, казваха, че е тъмна и мръсна. Днес никой не може да каже това. Благодаря на Йорданка Фандъкова и ѝ желая успех, защото е прекрасен кмет”, каза той.

В любов към София се обясни световноизвестният ни цигулар Веско Ешкенази, който получи отличието с майка си: “София е моят роден град и притегателна сила, която винаги ме е връщала обратно. София е моята първа любов.”

Строителният инженер Делчо Гюров, актьорът Ириней Константинов, режисьорката Бина Харалампиева, акад. Георги Минчев, олимпийската шампионка Здравка Йорданова, алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков и експосланикът на САЩ Ерик Рубин също взеха отличия.

По 1000 лв. и помощ за учениците на семействата от изгорелия блок в Бухово

По 1000 лв. еднократна помощ ще получат 42 семейства, чийто домове пострадаха при пожара в блок в Бухово на 4 септември. Това реши вчера СОС. Освен това по 200 лв. еднократна помощ ще получат и 9 деца, които са ученици.

“Благодаря на всички, че подкрепиха моя доклад, с който предлагам да подпомогнем хората от изгорелия блок в Бухово. Искаме да им помогнем да могат да си купят печки, хладилници и най-належащите уреди, защото цялата им покъщнина изгоря”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

До 5-6 дни ще са готови обследването и проект за възстановяване на покрива на изгорялата сграда. След това общината ще кандидатства за средства пред междуведомствената комисия към Министерския съвет. Част от пострадалите семейства бяха настанени в общински жилища и центрове за временно настаняване.

Временно изпълняващ длъжността кмет на София ще бъде Ирина Савина, реши още СОС на финалната си сесия за мандата. Зам.-кметицата по строителството и инвестициите ще замества Фандъкова, която излиза в отпуск за предизборната кампания. “Надявам се, че всички ще продължат да работят като екип, защото градът няма почивен ден и проблемите не могат да чакат изборите”, заръча Фандъкова.

Спасиха 6 градинки от застрояване, разменят ги за общински терени

Шест градинки в столичните райони “Младост” и “Подуяне”, отредени за застрояване, ще останат зелени площи. Срещу запазването им собствениците ще получат общински терени, реши на последното си заседание за мандата СОС.

Пет от градинките са в столичния район “Младост”. Става дума за терени до блоковете 60 и 61, 19, 20 и 21, както и до блок 70 в “Младост 1”, при блок 401 в “Младост 4”, до блок 320 в “Младост 3”. За три от тях собствениците ще получат в замяна общински имоти близо до магазин ХИТ, които са собственост на “Софийски имоти”.

Срещу запазването на градинката при блоковете 19 и 20 собствениците ще получат терен в “Младост 2”. Тези, които притежават зелената площ до бл. 70, ще я разменят за имот до бул. “А. Сахаров”. В “Подуяне” пък се запазва градинката до блокове 4 и 5 в “Левски Г”.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.