Двете дилеми на съвременния купувач

https://mreja.bg/skandali/dvete-dilemi-na-savremenniya-kupuvach/58553 Mreja.bg
Двете дилеми на съвременния купувач


Две са основните дилеми, с които и ти най-вероятно ще се сблъскаш, докато търсиш своя дом.

1/ Каква да е валутата на жилищния кредит? Повечето цени на имотите са в евро, но те съветваме да се придържаш към основното финансово правило – да изтеглиш кредита за твоя дом във валутата, в която получаваш доходите си. Ако все пак решиш да изтеглиш кредит в евро, имай предвид, че ще трябва да поемеш за своя сметка следните допълнителни разходи:

• За валутни преводи – при нареждане на суми в друга банка в България по сметката на продавача ще заплащаш разходи за валутен превод, които са същите като за превод в чужбина.

• За превалутиране – вноската ти по кредита ще се превалутира всеки месец от лева в евро и трябва да следиш дали имаш достатъчно наличност в лева при съответния курс в евро.

2/ За какъв срок да изтегля кредита?

Сигурно вече си забелязал, че колкото по-кратък е срокът на кредита, толкова по-малка е общата сума, която ще изплатиш. При определянето на срока на кредита обаче те съветваме да вземеш предвид евентуален риск от непредвидени ситуации, които биха натоварили месечния ти бюджет.

Също така не забравяй, че след първите 12 вноски имаш право да погасяваш предсрочно кредита си по всяко време, без да дължиш такса. По този начин ще намалиш и главницата по кредита, като на практика може да елиминираш оскъпяването, което си забелязал при първоначално по-дългия срок за изплащане. Ето защо, за да си по-спокоен, по-добре в началото да определиш по-дълъг срок с по-ниска месечна вноска.

Каквито и други дилеми да имаш по време на отговорния път на покупката на твоя дом, винаги можеш да разчиташ на експертен съвет от Райфайзенбанк.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.