Депутатите отхвърлиха ветото на президента - шефът на военното разузнаване вече може и да е цивилен

https://mreja.bg/skandali/deputatite-othvarliha-vetoto-na-prezidenta-shefat-na-voennoto-razuznavane-veche-mozhe-i-da-e-civilen/58568 Mreja.bg
Депутатите отхвърлиха ветото на президента - шефът на военното разузнаване вече може и да е цивилен


Шефът на военното разузнаване вече може да е и цивилно лице. Депутатите отхвърлиха преди малко ветото на президента върху промените в закона, с които отпадна изискването начело на служба "Военна информация" да е военнослужещ със стаж.

За повторното приемане на закона гласуваха 134 души, а ветото подкрепиха 57, шестима се въздържаха.

Румен Радев внесе ветото в началото на август, но заради ваканцията си депутатите го обсъдиха едва днес. Държавният глава смята, че ръководителят на службата трябва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните u задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

Промените в закона бяха направени от управляващите след скандала с бившия шеф на службата за нерегламентиран достъп до класифицирана информация, по което Военноокръжна прокуратура в София започна разследване. Бригаден ген. Пламен Ангелов бе освободен предсрочно от правителството.

Ветото на президента предизвика бурни дебати в пленарната зала.

От БСП подкрепиха аргументите на Радев и настояха начело на службата да си остане задължително военен. Крум Зарков напомни, че промените в закона, записващи това изискване, са направени през 2015 г., за да се махне един директор, а сега се правят, за да се сложи друг и това е в резултат на сложните взаимоотношения на ГЕРБ с коалиционните си партньори - тогава с Реформаторския блок, а сега с патриотите.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък се възползва да разкритикува военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов и отново да поиска оставката му. Той призова министърът да дойде в НС и да обясни кой ще е цивилния служител сложен начело на службата и попита дали ще е Йордан Бакалов, който вече е бил или бате Харо, който вече е на свобода. За кого е предназначено това място, което сега се освобождава със съдействието на ГЕРБ, попита Сидеров.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.