Даниел Панов: Нека бъдещето на нашите деца бъде каузата, която ни обединява

https://mreja.bg/skandali/daniel-panov-neka-badeshteto-na-nashite-deca-bade-kauzata-koyato-ni-obedinyava/59542 Mreja.bg
Даниел Панов: Нека бъдещето на нашите деца бъде каузата, която ни обединява


"Независимостта успява, защото царят и правителството действат в синхрон с целокупния български народ. Уроците от историята, родолюбието, свободата духом и вярата - това са тези здравини, които са ни нужни, за да вървим напред. И ако отворим сърцето и съзнанието си, ще усетим, че ги имаме, че те са пред нас. Тогава нито фалшивите новини, нито негативните политически послания ще будят интерес. Нека бъдем искрени родолюбци, каквито бяха предците ни, те успяха, за да ни има днес нас и нашите деца. Нека бъде достойни техни наследници и бъдещето на нашите деца бъде каузата, която ни обединява." Това каза в словото си на Царевец кметът на Велико Търново Даниел Панов. Преди това с тържествен ритуал на царския дворец и на съседната крепост Трапезица бяха издигнати националните трибагреници.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта, а след това официалните лица и стотици граждани, и гости на Велико Търново поеха в пъстро шествие към площад "Майка България", където бяха положени цветни гирлянди. Под празничния звън на камбаните и водено от военни оркестри, множеството изпълни украсените със знамена улици.

Събитията по традиция започнаха с литургия в историческата църква "Св.40 мъченици", където великотърновският митрополит Григорий донесе частица от мощите на закрилника на българския народ - св.Иван Рилски. На службата в храма присъстваха министрите на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и на енергетиката Теменужка Петкова, депутати, общественици, представители на различни институции. Те поднесоха цветя на гроба на цар Калоян в галерията на храма.

Както преди 111 г., когато отхвърля васалитета на Българското княжество, цар Фердинанд отново прочете Манифеста за независимостта. Възстановката бе пред ИванАсеновия храм, където владиката отслужи водосвет и поръси бойните знамена на Националния военен университет и реликви.

Празничните събития във Велико Търново продължават със спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации пред общината.

В 14 ч. жителите и гостите на старопрестолния град ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност". През целия ден входът за крепостта "Царевец" и храма "Св. Четиридесет мъченици е свободен. В 17 ч. на сцената пред местната администрация започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро, водено от кмета Даниел Панов. В 19 часа на площад "Цар Асен I" пред Царевец ротите на Националния военен университет "Васил Левски" ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над крепостта ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря - проверка. В 20.15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.