Бойко Борисов и Здравко Димитров на пешеходен тур из галериите и антиките в Пловдив (Обзор)

https://mreja.bg/skandali/boyko-borisov-i-zdravko-dimitrov-na-peshehoden-tur-iz-galeriite-i-antikite-v-plovdiv-obzor/59580 Mreja.bg
Бойко Борисов и Здравко Димитров на пешеходен тур из галериите и антиките в Пловдив (Обзор)


Дружбата ни със САЩ не е само военна, но и културна, каза премиерът, който бе придружен от шефката на “Америка за България”. Фондацията осигури половината средства за реставрацията на Голямата базилика

В рамките на час Бойко Борисов обходи най-емблематичните археологически и културни места в Пловдив, придружен от шефката на “Америка за България” Нанси Шилър и председателя на борда на фондацията Крис Малтън. С тях се шегуваше, прегръщаше и обсъждаха важни проекти за страната.

Редом до министър-председателя беше и областният управител и кандидат на ГЕРБ за кмет на втория по големина град Здравко Димитров.

Малко по-късно премиерът демонстрира топли чувства и към руския зам.-министър на науката и образованието Наталия Бочарова и посланика на Русия у нас Анатолий Макаров. С тях преряза лентата и откри 75-ия технически панаир в Пловдив.

Рейдът на Борисов

започна от

Голямата

базилика

на Филипопол - един от най-значимите антични обекти не само у нас, но и в чужбина.

“Това е голямо богатство, Нанси!”, обърна се премиерът към шефката на “Америка за България”. Общата площ на експонираните антични мозайки надхвърля 2 декара. В момента вървят довършителните работи по базиликата и нейното защитно покритие.

Реставраторката доц. Елена Кантарева първа се ръкува с премиера Борисов. Няколко минути той гледаше как специалисти редят пана с мозайките. Работата е фина, почти часовникарска. Фигурите трябва така да се напаснат, че да няма разминаване между изобразените розети, хераклови възли, геометрични орнаменти и над 120 птици - папагали, токачки, пауни, патици - образец на римското изкуство.

Нанси Шилър му обясни, че в момента се редят мозайките, открити от втори пласт на древния християнски храм. Поставят ги върху пясъчни възглавници, след което подобно на конструктор лего ги напасват. Една от сцените представлява кантарос, от който пие вода паун. Известна е и като “Изворът на живота” с библейски сюжет.  

Министър-председателят бе възхитен, когато му дадоха

VR устройство,

което създава

изкуствена

реалност

“Дончев, погледни само!”, подаде той уреда на вицепремиера Томислав Дончев.

“Какво виждате?”, попита репортер на “24 часа”.

“Не, не разказвай! Дай им да видят лично”, каза Борисов и заместникът му подаде устройството на екипа ни. Пред очите се появява интериор на раннохристиянски храм, който пресъздава обстановката в базиликата от IV в. Построена е с личната протекция на императора според археоложката Елена Кесякова.

Нанси Шилър разказа на Бойко Борисов, че

местни

бизнесмени

осиновяват

срещу 5000 лв.

птици от

мозайките,

а парите отиват в специален фонд за деца.

След като обходи второто ниво с мозайки, които са от по-късния период от V век, той се спусна по спираловидна рампа и отиде на първия етаж. Там тепърва ще се редят цветните фигури на пода, които са по-ранни. Застъпвали са се, защото теренът още в Античността е бил нестабилен и се наложило подът да бъде покрит с нови мозайки. Премиерът погледна и новооткрития древен надпис, който съобщава за оцелелите след драматичното готско нашествие през 251 г., когато Филипопол е сринат. Изписани са 44 имена на религиозното сдружение, почитащо Дионис.

Над 15 млн. лева струват реставрацията на базиликата и монтирането на защитно покритие върху мозайките. Половината средства са от “Америка за България”, а останалата част - от общината и държавата.

“А в Маноле ходи ли на кулата?”, попита Борисов Нанси Шилър. “След една година този античен паметник ще бъде на световно ниво”, увери той.  

От базиликата Борисов, Здравко Димитров и цялата делегация тръгнаха пеша към обновения централен площад на града. В края на юли премиерът го инспектира, но тогава не беше готов. Преминаха през ремонтирания транспортен подлез на ул. “Гладстон” и се изкачиха по стълбите.

“Здравей,

наборе! Как си”,

махна премиерът

към работник от близка сграда. Човекът се зарадва и го поздрави.

“Тук всичко ще е с кафенета и хората ще могат да гледат антиките от северния вход на древната агора”, разказа кметът Иван Тотев. Следващата спирка бяха западните пропилеи (западният вход - б.а.) от древния площад. На тях са издигнати антични колони, запазена е автентичната настилка на улиците от I век, както и останките от някогашните магазини. Мраморните елементи са експонирани в зелена среда.

“Тук идвахме в началото на разкопките”, спомни си Борисов. После няколко минути съзерцаваше находките.

“Нанси, харесва ли ти площадът?”, обърна се отново към шефката на “Америка за България” Борисов. Тя отговори, че за първи път е била в Пловдив през 1996-а. Но за последните 10 г. промяната в града е забележителна.

Отново пеша се отправиха към новата галерия на ул. “Гладстон”. Разстоянието от базиликата през площада до нея е около 700 метра.

“Г-н Борисов, моля ви за една снимка със сина ми. Трифоне, бързо ела”, примоли се Мариана Попова. Премиерът се спря и зачака детето.

“Ела и при кака си Нанси да се снимаш”, допълни Борисов на 8-годишния Трифон. През това време майка му снимаше с телефона. Нареди се върволица от други майки за фото с премиера. Той обаче бързаше, защото освен галерията трябваше да открива и есенния панаир. Майките обаче бяха упорити. Тръгнаха след него до изложбената зала. Премиерът хареса галерията и каза, че е построена с пари от държавата. 4,2 млн. лева е инвестицията в нея. Погледна и към картините от изложбата “Минимализмът в българската живопис”.

“Дали сме милиарди за американски изтребители. Но в същото време дружбата ни със САЩ върви не само по линия на военните бази. За радост, правим и неща, които най-много ми харесват, свързани с археологията, историята и културата”, каза министър-председателят.

И отново припомни, че реставрацията на базиликата в Пловдив се финансира от фондация “Америка за България”, общината и държавата.

“Пловдив е от малкото стари живи градове в света, легнал върху такава богата история - допълни Борисов. - Някой може да ни упрекне, че сме тук заради изборите. Не, това идване беше планирано отдавна. След дни ще дойдат всички посланици в базиликата, а ние тогава ще сме в Южна Корея.”

Борисов изброи местата в страната, където в момента вървят мащабни археологически разкопки.

“България ще

стане като

Италия и Гърция,

които печелят

от античното

си богатство

Ще използваме контактите на “Америка за България” да промотираме страната и да привлечем повече туристи”, отбеляза той.

Премиерът цитира бъдещата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен, която била наскоро в София и останала поразена от римските катакомби в църквата “Света София”.

“Бойко, ние не ви познаваме”, възкликнала тя.

“В Америка, като питаш за България, ще кажат: “Стреляли по папата.” А това не е така. За съжаление, не ни познават в най-добрата светлина”, заключи министър-председателят.

Крис Малтън го увери, че светът ще научи повече за България от положителната страна.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.