Близо 20% от младежите в домове са употребявали наркотици поне веднъж

https://mreja.bg/skandali/blizo-20-ot-mladezhite-v-domove-sa-upotrebyavali-narkotici-pone-vednazh/59864 Mreja.bg
Близо 20% от младежите в домове са употребявали наркотици поне веднъж


18,7% от младежите, настанени в домове или други институции у нас, са употребявали поне веднъж някакъв вид наркотик. Най-често те посягат към марихуаната, след това към амфетамини, екстази и LSD. Обикновено за първи път младежите опитват наркотични вещества между 13 и 15-годишна възраст.

Това показват резултатите от проучване сред децата/младежите, настанени в институции на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, проведено в периода ноември 2018 - януари 2019 г. Проучването обхваща 654 деца/младежи на възраст между 7 и 24 години, като преобладаващата част от тях са прекарали от 2 до 5 или от 5 до 10 години в дом, към момента на провеждане на проучването.

Като причини за първа употреба на наркотично вещество, младежите най-често посочват - от любопитство, да опитат нещо непознато; защото човек или хора, които харесват, употребяват наркотици; от скука, за разнообразие; за да бъдат приети от другите, защото се чувстват самотни.

Интересен факт обаче е, че почти 70% от запитаните с възпитатели и друг персонал на дома по въпросите за употребата на наркотици.

 "Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор № 25-00-2/30.04.2019"

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.