Бисер Петков не се ангажира с промяна в режима на изплащане на болничните

https://mreja.bg/skandali/biser-petkov-ne-se-angazhira-s-promyana-v-rezhima-na-izplashtane-na-bolnichnite/59719 Mreja.bg
Бисер Петков не се ангажира с промяна в режима на изплащане на болничните


Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че не може да се ангажира дали ще има промяна в режима на изплащане на болничните и каква ще бъде промяната, ако има такава. Той каза това в отговор на журналистическо питане дали в рамките на бюджетната процедура ще има промяна в режима.

Бисер Петков участва в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше отхвърлено предложението на "Воля" обезщетението за първите три дни заболяване на работника да се заплаща от НОИ, а не от работодателите. Предложението беше подкрепено принципно от работодателите с някои възражения и алтернативни предложения, а КНСБ, КТ "Подкрепа" и МТСП не подкрепиха промените.

В мотивите на вносителите от "Воля" за промяна на Кодекса за социално осигуряване се отбелязва, че към настоящия момент обезщетението за временна неработоспособност на самоосигуряващите се поема изцяло от ДОО, което поставя в неравноправие различните групи осигуряващи се. Според вносителите действащият текст натоварва излишно и неоснователно работодателите. Отбелязва се, че най-често се издават болнични за 3 дни, които изцяло се плащат от работодателите.

По думите на Бисер Петков темата за режима на изплащане на болничните се дискутира активно през последните дни. Той припомни, че днес на НСТС бяха разгледани законопроекти, внесени през юли и становищата по тях са направени след внасянето на законопроекта. Има редица предложения, които бяха направени или подновени в последващия дебат. Миналата седмица АИКБ предложи въвеждане на изчаквателен период - неплащане на болничните в период от три дни, а днешният законопроект стои на другия край на възможните решения - ДОО да плаща от самото начало, припомни министър Бисер Петков. Той допълни, че има и предложения от страна на Сдружението на общопрактикуващите лекари, които ще бъдат обсъдени в бюджетната процедура. Не мога да се ангажирам дали ще има промяна и каква ще бъде тя, заяви Бисер Петков.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.