Българските условия: Македония пренаписва учебниците по история - иначе няма да е в ЕС (Обзор)

https://mreja.bg/skandali/balgarskite-usloviya-makedoniya-prenapisva-uchebnicite-po-istoriya-inache-nyama-da-e-v-es-obzor/59875 Mreja.bg
Българските условия: Македония пренаписва учебниците по история - иначе няма да е в ЕС (Обзор)


Правителството все пак ще лобира за започване на преговорите още на 17 октомври

България ще поиска да охранява небето на съседите с изтребители

България няма да спре старта на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, но ще постави серия от условия, които трябва да бъдат изпълнени преди пълноправното членство.

За това се разбраха в понеделник президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и представители на Народното събрание, след като държавният глава свика специални консултации за отношенията със западната съседка на България.

Правителството ще предприеме незабавни действия за изработване на национална позиция, която ще бъде представена за одобрение и на Народното събрание, обяви Радев след консултациите.

Заседанието бе свикано, след като изказване на македонския президент Стево Пендаровски ядоса българския му колега Румен Радев. В него Пендаровски сравнява българския произход на Гоце Делчев със съвременните македонци, които вземали български паспорти само за да пътуват свободно в Европа.

Националната позиция ще включва

крайни критерии,

по които

България би

одобрила

членство на

Македония в ЕС,

както и междинни критерии и срокове за изпълнението им. Пълноправното членство минава през преговори и решение на Европейския съвет, което България може да блокира, ако Македония не е изпълнила условията.

Съветът при държавния глава е решил България да не блокира още на 17 октомври започването на преговори за членство, както настояваше вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той също присъстваше, въпреки че не бе сред първоначално поканените от Румен Радев.

Вместо да блокира започването на преговори, България ще настоява

Македония да

бъде групирана

с Албания,

стана ясно от изявление на вицепремиерката Екатерина Захариева. По информация на “24 часа” от дипломатически източници тя дори ще пътува по-рано за съвета “Общи въпроси” в Люксембург на 15 октомври, за да лобира пред останалите външни министри в ЕС за Македония.

София ще гласува “за” започването на преговорите, но позицията може да се променя в зависимост от хода на преговорите, обясни Захариева на излизане от президентството.

“Началото на преговорите не означава членство. България не бива да допусне в ЕС страна, която не се отнася добронамерено или не изпълнява своите добросъседски ангажименти”, коментира пък зам.-шефът на Народното събрание и бивш външен министър Кристиан Вигенин.

Основна част от условията на България ще са свързани с историята, стана ясно от изявлението на президента Радев. Македония ще трябва да промени текстовете в учебниците си, надписи в музеи и на исторически места и

да промени

позицията на

обществените

си медии към

България,

изброи държавния глава като критерии, около които съветът се е обединил.

Съвместната комисия, която трябва да изчисти проблемните моменти в общата история на България и Македония, не е постигнала засега особени резултати, а напоследък дори били обезпокоителни, обясни още Радев. Последното заседание на комисията бе през септември в София и на него не бе постигнато никакво съгласие по темата за Гоце Делчев.

Следващата среща на учените е насрочена за 14 октомври, дни преди срещата на Европейския съвет, който да реши дали да започнат преговори със западната съседка на България.

Напредъкът в работата на комисията не трябва да е само на хартия, а да доведе до реална промяна в учебниците по история в Македония и спиране на враждебните действия от страна на Скопие, заяви и Екатерина Захариева.

Според Радев България е сгрешила, като в договора за приятелство, подписан от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, не са записани ясни условия пред македонците. “България правилно подписа договора за приятелство, който трябваше да реши натрупаните проблеми. Но липсата на условия в него доведе до изоставането му от процесите на интеграция на Северна Македония в ЕС”, заяви Радев.

България поставя и червени линии, че

европейската

интеграция

на Северна

Македония няма

да е за сметка

на заграбване

на българската

история,

категоричен бе още Радев. Според него от тази българска позиция ще има полза както за ЕС, защото в съюза няма да има съседски напрежения при приемането на Македония, така и самата Северна Македония.

Доста по-мека бе и позицията след съвета на вицепремиера Красимир Каракачанов. В неделя той заплаши с напускане на управляващата коалиция, ако в следващите дни няма позиция на правителството, че няма да подкрепи Македония без признаване на българската история. След срещата в президентството той само обясни, че не може подкрепата за Северна Македония да е безусловна.

“Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15 -и - един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението”, каза още Каракачанов.

България ще поиска и да поеме част от охраната на македонското въздушно пространство като съюзник в НАТО, обяви още президентът Радев след свикания от него консултативен съвет. До момента

Македония е

дала единствено

на Гърция

да охранява

въздушното ѝ пространство. Според Радев страната ни има и техниката и финансите, за да може да патрулират български изтребители над западната ни съседка.

Нека тази братоубийствена война от страна на Скопие не продължава, нямаме по-близък народ, каза Борисов

“Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята.”

Това каза премиерът Бойко Борисов след консултативната среща, свикана от президента Румен Радев за отношенията между България и Македония.

“Комисията свърши много. Досега са направили 7 срещи. Има доста неща, които преди години никой не е мислил, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да спрем Северна Македония по пътя ѝ към ЕС - след това

ще бъде записано в

историята, че всички 27

страни са ги подкрепили, а

точно България ги е спряла

Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Такива черни дупки, които не са членове на ЕС, не е хубаво за единството на Балканите и за просперитета ни. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС.

Ние имаме 71 инструмента.

Нека спрат да си играят с

историята и миналото и

да се концентрират

върху бъдещето

Разбира се, в това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП”, каза още Борисов.

България може да спре Македония при отваряне и затваряне на всяка една от 35-те преговорни глави, стана ясно от думите на премиера.

“Изключително важно е Македония да бъде приета в ЕС, но изключително важно е те да разберат, че зависи от тях”, допълни още Борисов. Той изтъкна, че не всички политически партии са изпратили лидерите си при президента, в което видя неуважение към държавния глава. Въпреки че на консултативната среща бяха поканени председателите на всички парламентарни групи, представители на ДПС и на “Воля” не дойдоха. Липсваше и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Самият Румен Радев изрично благодари на представителите на институциите, които са уважили поканата му. Консултациите са били предварително уговорени между държавния глава и премиера Борисов, стана ясно от думите на министър-председателя.

“Чухме се в петък вечерта - той беше в Ню Йорк, аз в Сеул, но мисля, че добре сме се разбрали”, каза в понеделник на излизане от президентството Борисов. През август самият той бе поставил условие до октомври историците в съвместната комисия да изчистят спорните моменти около личността на Гоце Делчев.

На заседанието при президента бе извикан и българският съпредседател на комисията Ангел Димитров, който е докладвал на политиците какви са проблемите в разговорите на учените. Той излезе от разговорите при президента заедно с Борисов. Премиерът го помоли да направят по-бързо среща, а да не чакат 15 октомври.

Зоран Заев: Приемаме препоръките на София, можем бързо да решим спорните въпроси

Приемаме препоръките на България, възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси. Така премиерът на Северна Македония отговори на критиките на българската страна след приключилата консултативна среща в София при президента Румен Раден, предаде агенция МИА.

Подписахме договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, част от историята ни е отделна в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение, каза още Заев. Той обаче допълни, че за решаването на спорните проблеми се изисква и воля от страна на България.

“До момента са решени четири исторически период за 6-7 значителни фигури, които честваме заедно от тези периоди - продължи премиерът в Скопие. - С договора доказахме политически, че искаме сътрудничество с България и продължаваме в тази насока. Вярвам, че и тази част от историята, за която говорим сега, ще бъде преодоляна.

Целта е да укрепим приятелството и добросъседството. Очакваме да бъде намерено решение. България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС”, заяви Зоран Заев.

По-рано той предизвика голяма изненада с призива си Гърция да поеме лидерската роля на Балканите, съобщи атинският в. “Прототема”. “Гърция е най-старата държава-членка на ЕС, и най-старата държава-членка на НАТО, от региона”, аргументира се той. В интервю за IBNA Заев спомена първата си среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в кулоарите на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

“За мен винаги е удоволствие да се срещам с представители на приятелска страна, а Гърция е приятел на нашата страна. След подписването на Преспанското споразумение единственото ни намерение е да изградим приятелство, да преминем към просперитет на двете страни. Обсъдихме изпълнението на договора, който е много важен.

Трябва да изпълним задължения, някои от тях бяха изпълнени по-рано, отколкото беше необходимо, за да подготвим гражданите си и да покажем на гражданите на Гърция нашето искрено приятелство”, допълни македонският премиер.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.