Антична Сердика - нужни са 60 минути

https://mreja.bg/skandali/antichna-serdika-nuzhni-sa-60-minuti/59508 Mreja.bg
Антична Сердика - нужни са 60 минути


Не пропускайте Триъгълната кула в подземието на бул. “Мария Луиза”, а паркът на Западната порта е идеален за почивка

Колко голяма е била крепостта на антична Сердика в периода II-IV век, по какви улици са вървели нейните жители, как са изглеждали домовете им, канализацията им... Около 1 час е нужен, за да се обиколят с деца археологическите разкопки в центъра на София.

Вече са достъпни за гражданите и останките от най-ранния християнски храм - епископската базилика на Протоген. Според историци в нея вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., на който са присъствали епископи от цялата Римска империя, за да възстановят единството на църквата.

По време на обиколката

идеалното място

за почивка е

Западната порта,

която е превърната в археологически парк, където децата могат да си поиграят.

Не трябва да се пропуска и Триъгълната кула, чието изграждане датира от времето на император Юстиниан (527-565 г.). Това е един от по-малко популярните обекти, но само защото се намира не на открито, а в сутерена на сграда в началото на бул. “Мария Луиза”. Достъпът до нея е също без билет.

Най-малките жители на столицата пък могат да видят как е изглеждала Сердика през Античността в специално подготвен

детски център с

декори, манекени

на войници

в пълно бойно снаряжение, реплики на предмети и накити. Той се организира от Регионалния исторически музей на София. А всички малки участници във ваканционните курсове на музея получават карта, подобна на тази по-горе, но със стикери на обектите, които да залепят, след като първо са ги видели с очите си.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.