Анна Александрова: Съкратеното съдебно следствие работи успешно

https://mreja.bg/skandali/anna-aleksandrova-sakratenoto-sadebno-sledstvie-raboti-uspeshno/58865 Mreja.bg
Анна Александрова: Съкратеното съдебно следствие работи успешно


Премахвайки съкратеното съдебно следствие ще доведе до дълъг процес, в които може да бъде задържан даден обвиняем. Това означава, че ако едно дело е 10 г., той може да бъде 8 г. на свобода”, това заяви председателят на правната комисия в парламента – Анна Александрова.

За „Лице в лице” тя обясни, че комисията държи съкратеното следствие да остане, защото от въвеждането си през 2006 г., то работи успешно. По думите ѝ през 2007 г. над 200 хил. наказателни производства са били прекратени поради изтекла давност.

След зверските убийства напоследък от ГЕРБ предложиха да не отпада съкратеното производство за извършителите на особено тежки престъпления, но да се даде възможност на съда да прецени дали да бъдат намалявани наказанията.

„Престъпниците, какъвто и да е техният брой, са останали на свобода. Не би следвало да се връщаме 15 години назад”, допълни тя.

Според експертът се търси възможност да се провежда съкратено производство и съдът да не е задължен императивно да намалява присъдите.

Предложението е при убийство, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване съдът, със всички доказателства, по негова преценка и цялата тежест на прокуратурата, да даде максимално наказание. От друга страна може да бъде намалена присъдата с 1/5 при евентуално споразумение с двете страни.

Александрова заяви, че като председател на комисията се ангажира да разгледа всички предложения и въпроси, които се поставят относно казуса.

Освен това председателят обясни, че се изпращат въпроси до всички заинтересовани институции. Също така предстои европейските страни да бъдат запитани за това как се прилагат ефективни наказания, които са адекватни и за съдът, и за гражданите.

По думите ѝ въпросът трябва да бъде поставен на широко обсъждане.

„Склонни сме да изслушаме всички, за да гарантираме, че хората са спокойни и доволни”, допълни Александрова.

Юристът подчерта, че съдебната реформа върви успешно.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.