Мрежа

Сирийската армия влезе в град Табка близо до Ракка, пое контрола над летището (Видео)

429

Сирийската армия е влязла в град Табка близо до Ракка, възстановявайки своето присъствие в район, където се намира голяма водноелектрическа централа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на сирийски държавни медии.

Подкрепяни от САЩ, предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили се сражаваха в продължение на седмици, за да превземат Табка и близката водноелектрическа централа от „Ислямска държава“ през 2017 г., припомня Ройтерс.

Влизането на сирийската армия в Табка е в съответствие със споразумение между сирийското правителство и сирийските кюрдски сили.

Сирийските правителствени сили са взели под контрол няколко населени места в провинция Ракка в Северна Сирия, предаде ТАСС, като цитира сирийската държавна агенция САНА.

Според информацията сирийската армия е поела контрол и над намиращото се при град Табка военно летище, предава БТА.

По-рано днес агенция САНА предаде, че сирийската армия е разположила свои подразделения в Тел Тамер в северозападната част на провинция Хасака, на 30 км от границата с Турция.

На 9 октомври Турция и нейните съюзници от сирийската опозиция започнаха операция в Северна Сирия, която има за цел да отдалечи от района на границата кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН), която Анкара определя като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

На фона на напредването на турската операция, кюрдите обявиха вчера, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата „в подкрепа на Сирийските демократични сили /СДС/“ – коалиция от кюрдски и арабски бойци, в която Силите за защита на народа имат доминираща роля.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното правителство в Дамаск, кюрдите установиха де факто автономия в Северна Сирия след началото на сирийската гражданска война през 2011 г.

Според ежедневника „Ал Уатан“, близък до сирийския режим, споразумението между Дамаск и кюрдите предвижда „влизане на сирийската армия в градовете Манбидж и Айн ал Араб /арабското име на Кобане/“, които са разположени в Северна Сирия и биха могли да бъдат взети на прицел от Турция.

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция има за цел да прогони кюрдските бойци от Манбидж, предаде Ройтерс.

Преди да замине на посещение в Азербайджан Ердоган каза, че Турция ще приложи своите планове за Манбидж и ще настани там араби, след като споразумение между Турция и САЩ за този район, сключено миналата година, не се е осъществило, съобщава още Ройтерс.

„Нашето споразумение със САЩ бе терористичните организации да напуснат Манбидж в рамките на 90 дни“, каза Ердоган, визирайки Силите за защита на народа. „Само че, мина една година, а Манбидж не беше прочистен“ (от терористи), заяви Ердоган.

„Ние – Турция, няма да отидем в Манбидж, когато той бъде прочистен. Истинските стопани на този район – арабите, и племената, които са истинските му стопани, ще отидат там. Нашият подход по този въпрос е те да се установят там и да се грижат за своята сигурност“, поясни турският президент.

Запитан за споразумението между кюрдските сили и Дамаск, Ердоган каза, че не очаква да възникнат проблеми в град Кобане и посочи, че руският президент Владимир Путин има „позитивно отношение“.

Ердоган също така определи като положителна стъпка решението на Вашингтон да изтегли американските войници от Северна Сирия.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.