Мрежа

Симеон Дянков със смразяваща прогноза за България

По стара традиция юли и август са инфлационни месеци

0 93 519

Бившият министър на финансите от първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков, направи смразяваща прогноза за България.

Това, което ще ни сполети в най-скоро време няма да е никак добро. В профила си в социалната мрежа Фейсбук, Симеон Дянков написа „17% инфлация през юни“.
След това допълва, че по стара традиция юли и август са инфлационни месеци заради повечето работа в туризма и селското стопанство.

Припомняме, че тези дни от Националния статистически институт отбелязаха, че инфлацията за юни спрямо предходния месец е 0.9 на сто. От там уточниха, че от началото на настоящата година спрямо декември 2021 г., инфлацията е 10.1%.

Годишната инфлация за настоящата година спрямо предходната е 16.9%.
Припомняме, че неотдавна икономистът Мика Зайкова прогнозира, че до края на годината инфлацията в страната може да достигне и до 18-20%.

Направената от нея прогноза сочи, че и през близките месеци цените ще продължат да вървят нагоре. Високите цени на енергоносителите ще влошат допълнително ситуацията, прогнозира тя. Освен това и тя като мнозина предрече много тежка есен и зима за цяла Европа предвид ситуацията.

Що се отнася до лекото намаление, което се наблюдава в цените на някои от плодовете и зеленчуците, Мика Зайкова бе категорична, че то в никакъв случай не се дължи на отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Причината за това е, че сега им е сезонът.
Източник: standartnews.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 9 + 1 =