Мрежа

Siemens забрави за санкциите и се надява да реализира мегапроект в Русия

0 0

Строителството на високоскоростна железопътна мрежа в Русия е един от най-амбициозните ж.п. проекти в страната от времената на Транссибирската магистрала. И ето, че накрая трябва да започне планирането на трасето, съединяващо Москва и Санкт Петербург, пише германското бизнес издание Handelsblatt в материал, представен без редакторска намеса.

„Проектирането ще отнеме три години“, заяви в четвъртък заместник-министърът на транспорта на Русия Владимир Токарев. Колко дълго ще продължи строителството след това зависи от избрания проект. Но обикновено отнема до пет години, отбеляза той.

ВМС е необичайна магистрала. За проекта ще са необходими над 650 км напълно ново трасе. Влаковете ще трябва да достигат скорост до 400 км/ч, пътуването между два града ще отнеме 2,5 часа, така че пътниците да могат да пътуват от центъра на единия град до центъра на другия по-бързо, отколкото със самолет.

Но все пак разходите са огромни. Вицепремиерът Максим Акимов наскоро ги оцени на 1,5 трилиона рубли – или цели 20 милиарда евро.

„Най-вероятно, сумата ще се промени и ще се увеличи“, съобщи Евгени Макаров, ръководител на проекта „Немска инициатива за високоскоростни железопътни магистрали“. Най-трудните и скъпи въпроси на строителството на магистралата все още се разработват. Така че, например, не е ясно на коя гара ще пристигнат влакове в Санкт Петербург, дали летищата ще бъдат свързани и дали е необходимо да се планира междинна спирка във Велики Новгород – на половината път.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 1