Мрежа

Си Дзинпин в новогодишната си реч: Имаме ключов напредък в 3-те битки, които Китай води

0 857

В навечерието на 2020 г. Китайската медийна група предаде новогодишната реч на председателя на КНР Си Дзинпин, съобщи Радио „Китай“.

Скъпи приятели, дами и господа,

Днес посрещаме 2020 г. и бих искал да използвам тази възможност, за да отправя новогодишни поздрави към всички вас от столицата Пекин.

През 2019 г. положихме усилия за постигането на плодотворни резултати и работихме упорито. Качественото развитие върви стабилно, БВП на нашата страна се предвижда да достигне 100 трилиона юана, средно по 10 000 долара на глава от населението. Трите големи битки, които Китай води, постигнаха ключов напредък. Съвместното развитие на Пекин, Тиендзин и Хъбей, на икономическия пояс по течението на река Яндзъ и в района на големия залив Гуандун-Хонконг-Макао, както и интеграцията в делтата на Яндзъ се ускориха, опазването на екологията на река Хуанхъ и качественото развитие станаха държавни стратегии. Около 340 окръга в страната с население от над 10 милиона души се избавиха от бедността. Сондата „Чан’ъ-4″ кацна на обратната страна на Луната за първи път в историята на човечеството, успешно бе изстреляна ракета-носител „Чанджън-5″, китайският ледоразбивач „Сюелун-2″ стигна за първи път до Южния полюс, изграждането на китайската система за глобално позициониране „Бейдоу“ навлезе в ключов етап, ускорено бе въвеждането на 5G мрежата за търговска употреба, новото международно летище „Дасин“ в Пекин официално отвори врати. Тези постижения са пример за упорита работа и мъдростта на трудещите се в новата епоха, както и за невероятния дух и сила на Китай.

През тази година задълбочихме реформите и отварянето към света. Успешно бяха извършени промени в Партията и държавните органи и ведомства. Изградихме редица експериментални зони за свободна търговия и нов район в Шанхайската експериментална зона за свободна търговия. Пазарът за технологични компании се развива успешно. Общата сума от намалението на данъците и таксите надхвърли 2 трилиона юана. Подоходният данък спадна, а много лекарства за масова употреба поевтиняха, скоростта на Интернет стана по-висока, разделното събиране на отпадъци е нова мода за нисковъглероден живот. „Годината за намаляване тежестта на низовите органи и институции“ даде нови сили на местните ръководители в малките градове и селата. В цялата страна се виждат нови промени и се усеща нова атмосфера.

През тази година реформите в отбраната и въоръжените сили продължиха и народната армия показа своя нов облик в новата епоха. Проведохме военен парад по случай 70-та годишнината от създаването на КНР, тържество по случай 70-та годишнината от основаването на военновъздушните и военноморски сили, както и Седмите световни военни игри. Първият произведен в Китай самолетоносач бе пуснат на вода. Народната армия и нашите войници стоят винаги в решителна защита на Родината, и бих искал да използвам тази възможност, за да поздравя всички воини, които защитават нашите домове.

През 2019 г. най-незабравимото събитие бе честването по случай 70-та годишнина от основаването на Китайската народна република. Празнувахме забележителните успехи на нашата страна през тези години, вдъхновени от силата на патриотизма. Военният парад бе грандиозен, присъстващите изпълнени с емоция, а площад „Тянанмън“ стана море от радост. В цялата страна хората носеха червения цвят, по широко усмихнатите им лица бе изписана гордост, песента „Аз и моята родина“ звучеше навсякъде. Затрогващият до сълзи патриотизъм сплоти всички в духа на националното единство. Всичко това намери отражение в похвалите и високите оценки за Нов Китай и за упорития труд в новата епоха, а на нас донесе безкрайна сила.

Тази година посетих много места в страната и видях лично бързото развитие на района „Сюн’ан“, пристанището в Тиендзин, оживеният вече нов административен център до Пекин, красивата природа на Вътрешна Монголия, новия живот на канала „Хъси“, величествената Хуанхъ, спокойния живот на хората от двата бряга на река Хуанпу. Навсякъде в Китай се усеща живот. Изминах пътя от люлката на китайската революция – град Юду в провинция Дзянси до музея на революцията в окръг Синсиен, провинция Хънан, от паметника на Западната армия в град Гаотай, провинция Гансу, до революционния лагер в планината Сяншан, и навсякъде бях впечатлен, а първоначалните идеи и мисия са сила за нас в новата епоха.

Както преди, независимо колко бях зает, се виждах и с обикновените хора. Те ми казваха много сърдечни думи, които ще пазя завинаги в сърцето си. Хората от етноса дулун в село Гуншан, провинция Юннан, селяните от Сядан в провинция Фудзиен, всички войници от поделението „Уандзие“, студените в Пекинския спортен университет, деца и възрастни доброволци в Макао ми писаха писма. В отговорите си до тях оцених високо резултатите на всички и изразих моите пожелания към тях.

Тази година бяхме трогнати от много хора и събития. От Джан Фуцин, който цял живот кри предишните си успехи и авторитет; от Хуан Уънсю, който даде принос за избавянето от бедността, от 31-те, които загинаха, борейки се с пожар; от Ду Фугуо защити своя партньор с тялото си; от китайския женски отбор по волейбол, който спечели Световната купа без нито една загуба. Много обикновени герои се трудиха скромно през целия си живот, без да търсят известност и така написаха необикновена страница в нашата история.

През 2019 г. Китай продължи да се отваря към света. Организирахме Втория форум за международното сътрудничество „Един пояс, един път“, градинарското ЕКСПО в Пекин, Азиатския междукултурен диалог, Второто международно изложение за внос в Китай, което показа пред света един цивилизован, отворен и толерантен Китай. Срещах се с много държавни и правителствени ръководители, споделях с тях позициите на Китай, увеличихме приятелството и задълбочихме консенсуса. Няколко страни в света установиха дипломатически отношения с нас и броят им вече достигна 180. Кръгът от приятели на Китай непрекъснато се разширява.

Настъпващата 2020 г. представлява важен жалон в нашата история. Тя е последната от целта за всеобхватното и цялостно изграждане на общество със средно ниво на благосъстояние и ще маркира реализирането на първата от двете цели за стогодишнините. 2020 година е ключова също за борбата срещу бедността. Окончателният щурм започна и ние трябва да положим общи усилия и да работим упорито, да създадем по-здрава основа, да се борим решително с бедността, и да реализираме навременно целта си за пълното изкореняване на абсолютната бедност в селските райони.

Преди няколко дни, участвах в тържествата по случай 20-годишнината от връщането на Макао в страната. Изключително съм радостен от процъфтяването и стабилността на Макао. Успешната практика в този район доказва, че политиката „една държава, две системи“ е правилна и се ползва с подкрепата на макаоските граждани. През последните няколко месеца всички следят с повишено внимание събитията в Хонконг. Без хармония и стабилност, няма да има спокойствие в дома, затова се надявам от все сърце Хонконг и нашите сънародниците там да бъдат по-добре. Процъфтяването и стабилността на Хонконг са желание, както на неговите граждани, така и на всички китайци.

Историята е като река, която не спира своето течение, понякога е бурна, друг път спокойна. Ние не се страхуваме от бурите и трудностите. Китай ще върви решително по пътя на мирното развитие, ще защитава световния мир и ще стимулира общото развитие. Желаем, заедно с народите от целия свят, да изграждаме „Един пояс, един път“, да съдействаме за формирането на общност на споделена съдба, както и за откриването на по-проспериращо и красиво бъдеще за всички хора.

В този момент много хора продължават да се трудят упорито, част от тях бранят сигурността, други работят, за което трябва да им благодарим.

Нека да работим упорито, тъй като времето не чака. Да посрещнем заедно новата 2020 година.

Честита Нова година!

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 40 = 41