Мрежа

Щатът Вирджиния отбеляза 400-годишнина от началото на търговията с роби

0 108

Политици и историци, както и много граждани от населени места в източната част на американския щат Вирджиния, отбелязаха днес 400-годишнина от началото на търговията с роби, предадоха ДПА и БТА.

На едно от събитията губернаторът на щата Ралф Нортъм припомни, че преди 400 години роби за първи път са пристигнали именно на бреговете на Вирджиния, където по онова време са били британските колонии и така е започнала търговията с роби. Губернаторът припомни, че тези първи роби, подобно на всеки обикновен човек, са имали семейства, които никога повече не са видели.

Робството е било законно във всички 13 британски колонии. В САЩ робството е било официално премахнато през 1865 г., когато е била внесена поправка в конституцията.

Преди 400 години 20 африканци, отвлечени от територията, която сега е Ангола, са се озовали в Пойнт Комфърт, днешен Форт Мънроу във Вирджиния.

Тези роби са били докарани в края на август 1619 г. там с кораба Белият лъв, който заедно с друг плавателен съд атакувал португалски кораб с роби в Мексиканския залив и пленил африканците на борда му. Вторият кораб е пристигнал на бреговете на Вирджиния по-късно и е докарал още пленени африканци от португалския кораб.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 39 = 44