Мрежа

Шефът на Пентагона: Багдади трябваше да бъде заловен жив, призовахме го да се предаде

0 1

Целта на операцията на американски специални части в Северозападна Сирия снощи е била лидерът на групировката „Ислямска държава“ (ИД) Абу Бакр ал Багдади да бъде заловен жив, заяви днес министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, цитиран от Ройтерс.

„Опитахме се да извикаме (Багдади) и да го призовем да се предаде. Той отказа и слезе в подземен район и докато се опитвахме да го накараме да излезе, ние смятаме, че той детонира колан с експлозиви и се самоуби“, разказа шефът на Пентагона пред телевизия Си Ен Ен.

Еспър уточни, че двама американски военнослужещи са получили леки наранявания по време на мисията, но вече са се върнали в строя, предаде БТА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разрешил операцията в края на миналата седмица. Тръмп „избра варианта, който смятахме, че ще ни даде най-голяма вероятност за успех“, каза шефът на Пентагона.

Представител на правителството на САЩ, пожелал анонимност, заяви пред Ройтерс, че операцията е била проведена от военновъздушна база в Западен Ирак.

Той подчерта важната роля на иракските власти в мисията. „Представители на иракското разузнаване и сили за сигурност допринесоха за успеха на операцията“, заяви цитираният източник.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 76 − 73 =