Мрежа

Сгрешените формули носят допълнителни 4 точки на десетокласниците

Малко над 30 хиляди десетокласници ще получат по 4 точки бонус, над реално постигнатия резултат, на националното външно оценяване по математика

Десетокласниците ще бъдат компенсирани с точки
0 4 174

Причина е създаденото объркване заради първоначално предоставените помощни формули с липсващи скоби. Гафът на МОН носи компенсация за над 30 000 ученици в 740 училища в страната.

Не се предвиждат компенсации обаче за десетокласниците, чието време е било удължено и които са имали възможност да работят 90 минути, след като са получили коректните помощни формули, допълват от МОН.

В резултат на възникналата ситуация десетокласниците в повечето училища са получили вярно изписаните помощни формули около или след 10 часа. В отделни училища нови формули изобщо не са били раздадени. В част от училищата времето за работа е било удължено, в други – не.

По мнение на вътрешни и външни експерти по математика, които внимателно прегледаха изпитните материали от националното външно оценяване в 10-и клас, всички задачи могат да бъдат решени, без да се използват формулите с първоначално липсващи скоби. Само при задача 3 една от формулите без скоби би улеснила решението, но нейното прилагане не е наложително.

Десетокласниците ще бъдат компенсирани с точки

Въпреки това, заради възникналото напрежение, учениците, чието време за работа не е било удължено, ще получат компенсация – 4 точки, колкото е максимално възможният резултат за задача 3.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 4 = 1