Зоран Заев: Северна Македония ще достигне дял от 2% от БВП за отбрана преди 2024 г.

https://mreja.bg/senzacionno/zoran-zaev-severna-makedoniya-shte-dostigne-dyal-ot-2-ot-bvp-za-otbrana-predi-2024-g/72518 Mreja.bg
Зоран Заев: Северна Македония ще достигне дял от 2% от БВП за отбрана преди 2024 г.


Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви днес, че страната, която в близките месеци трябва да стане пълноправна членка на НАТО, ще постигне дял от 2 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/ за отбрана през 2024 г., а може би и по-рано, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. 

"Ние удвоихме разходите за отбрана през последните две години и половина от 0,8 до 1,4 процента и нашата цел е да достигнем 2 процента през 2024 г., а може би и по-рано", каза Заев на конференция "НАТО се ангажира" в рамките на среща на върха на алианса в Лондон.

Попитан дали го притеснява фактът, че Северна Македония се присъединява към алианса по време, когато някои страни членки поставят под въпрос бъдещето му, Заев каза, че това е "политически дебат".

"Никоя членка не трябва да забравя защо НАТО е най-големият алианс, който поддържа мира и стабилността. Вътрешни дискусии ще има, трябва да има реформи, трябва да бъдем подготвени, но не вярвам, че ще се случи нещо страшно, че някоя страна ще напусне", каза премиерът.

Заев добави, че "тежките разговори могат да бъдат лесни, ако има ясна визия".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.