Заслужено признание за Николай Хайтов

https://mreja.bg/senzacionno/zasluzheno-priznanie-za-nikolay-haytov/63937 Mreja.bg
Заслужено признание за Николай Хайтов


С откриването на паметна плоча на фасадата на НЧ „Просвета- 1925“- Мездра родолюбиви граждани почетоха забележителния творец и българин Николай Хайтов. С почетния знак се отбелязва 100-годишнината от рождението на незабравимия писател на нашето съвремие. Учебната година се вписва запомнящо се с живота му – с неговото начало /15-ти септември/ и край /30-ти юни/.

Основен инициатор е нашата съгражданка Пенка Георгиева, чието име жителите на общината свързват с паметника на Васил Левски в града ни. Похвалното дело на г-жа Георгиева беше уважено от кмета на общината инж. Генади Събков. В приветствието си той подчерта забележителните заслуги на човека и писателя Хайтов за опазване и възвеличаване на българщината. Кметът благодари и на съвременните пазители на родовата памет в лицето на г-жа Пенка Георгиева, чиито родолюбиви инициативи са пример за подражание, а заслугите й за съхранение на българското заслужават уважение.

Увлекателна препратка към моменти от живота и литературното дело на Хайтов направи Данчо Хаджиев – зам.-председател на НФСБ.

Почетен гост на тържеството беше синът на Николай Хайтов – Александър Хайтов, който е и архитект и изпълнител на паметната плоча.

Събитието уважиха още ръководството на общинска администрация и служители, местни патриоти с родолюбиви идеи, граждани, ученици от близкото ОУ „Хр. Ботев“.

Българите свързват името на Николай Хайтов най-вече с уникалната му творба „Капитан Петко войвода“, залегнала в основата на най-любимия и гледан български филм. Неповторимият Хайтов отдава творческите си сили и за опазването на чист български език, за откриване гроба на Апостола на свободата Васил Левски, за популяризиране бита и говора на забележителните родопчани.

Сведените глави в минутата мълчание, поднесените цветя, водосветът и най-вече младите хора с любопитни очи вдъхват надежда за нещо добро, което предстои, щом е жива паметта за малките хора, творящи големите неща в историята.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.