Витамини за очи – действително ли помагат

https://mreja.bg/senzacionno/vitamini-za-ochi-deystvitelno-li-pomagat-2/64084 Mreja.bg
Витамини за очи – действително ли помагат


В детството често са ни казвали, че яденето на моркови помага да виждаме ясно. И това е вярно. Бета–каротенът, лутеинът и зеаксантинът, както и други каротеноиди в оранжевите, жълтите и тъмнозелените листни зеленчуци имат положително въздействие върху зрението. Те са мощни антиоксиданти - неутрализират разпадните продукти от метаболизма на клетките в ретината, филтрират и блокират вредните лъчи (особено лъчите от синьо-виолетовия спектър на светлината) и така играят ролята на своеобразни вътрешни слънчеви очила.

Лутеинът е жълто-оранжев пигмент, намиращ се във висока концентрация в централна част на ретината, която е отговорна за ясното виждане и цветното зрение. Счита се, че лутеинът и зеаксантинът намаляват оксидативния стрес. Така предпазват окото от макулна дегенерация, свързана с възрастта – най-честа причина за слепота след 55-годишна възраст.

Окото е подобно на фотоапарат, има обектив – роговицата и естествената прозрачна човешка леща; има фотолента – ретината, която „вижда“ изображението. След това то се пренася към мозъчната кора чрез зрителния нерв. Ако фотолентата е „стара“ или „осветена“, зрението намалява. Налице е склонност към лесно заслепяване от силна слънчева светлина или от автомобилни фарове нощем. За да се избегне това, окото има нужда от някои витамини, микроелементи и растителни пигменти, които си набавя с храните или от хранителни добавки.

Бета-каротенът е жълто-оранжев мастноразтворим пигмент в много от плодовете, зърнените храни и зеленчуците. Той е предшественик на витамин А, необходим за правилния растеж и развитие на костите, кожата, имунната система и половата система. Витамин А присъства във фоточувствителните клетки на ретината (пръчиците), отговорни за периферното зрение и виждането при слаба светлина и нощем. Спомага за поддържане на лигавиците, слъзните канали и жлезите, за здрава и овлажнена роговица. Витамин А бързо се изчерпва, когато очите са изложени на ярка светлина и отблясъци. Затова е необходимо да се добавя при хора, които шофират интензивно, работят на силна (слънчева) светлина или с ярка бяла хартия.

Витамин С е мощен антиоксидант в много плодове и зеленчуци. Спомага за нормалната обмяна на съединителната тъкан, включително на роговицата, поддържа тонуса на най-малките артериоли, венули и капиляри в ретината. Според проучвания дългогодишният прием на витамин С забавя появата на катаракта (перде) и намалява загубата на зрение от възрастова макулна дегенерация. Тялото не синтезира витамин C и нужната ежедневна доза се набавя чрез храните или с хранителни добавки.

Витамин Е включва 8 съединения, наречени токофероли и токотриеноли. Те предпазват клетъчните мембрани от увреждащите ги разпадни продукти на метаболизма и свободните радикали в резултат на тютюнопушене или от замърсяването на околната среда. Препоръчителният прием на витамин Е като хранителна добавка не бива да се надвишава поради някои странични ефекти.

Витамините от група В осигуряват енергия и имат укрепващ ефект върху нервната система, кожата и очите. Откриват се в черен дроб, месо, риба, млечни продукти, някои плодове и зеленчуци.

За по-добрата резорбция на витамините е необходимо наличието на минерали и микроелементи.

Цинк - помага на организма да абсорбира и поглъща витамин А и съдейства на антиоксидантите в битката им със свободните радикали. Предпазва от макулна дегенерация и нощна слепота. Препоръчва се и при уморени очи. Открива се в мляко, сирене, мая, фъстъци, фасул, пълнозърнести храни, картофи, кисело мляко, тиквени семки.

Мед – препятства прогресията на възрастовата макулна дегенерация. Има антиоксидантни свойства и спомага за образуването на гъвкава съединителна тъкан за очните структури. Среща се в скариди, стриди, телешко месо, ядки, плодове, зеленчуци, алоевера, женшен, морски водорасли и др.

Селен – мощен антиоксидант, който препятства развитието на катаракта и макулна дегенерация, както и развитието на някои автоимунни заболявания. Съдържа се в риба, бразилски орех, месо, пиле, яйца, гъби, овес.

Плодовете на черната боровинка са източници на проантоцианини - вещества, които укрепват кръвоносните съдове и предпазват клетките от разрушителното въздействие на свободните радикали. Екстрактът от черна боровинка подобрява адаптивните способности на зрението и подкрепя нощното виждане.

Балансираното хранене е от значение за здравето на цялото тяло и в частност на очите. Хранителните добавки не са лекарства, също така не компенсират неподходящото хранене и обездвижването. За да се възползвате от безспорните предимства на хранителните добавки за здравето на вашите очи и тяло, трябва да добавите и здравословен начин на живот.

Доц. д-р Борислав Кючуков, дм

ул. „Ами Буе“ № 84, ет. 3, жк „Хиподрума“, гр. София

тел. 0878 875 838, 0878 679 888, 02/4477936

www.femtolasik-sofia.eu

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.