Великотърновският университет преодоля финансовата криза

https://mreja.bg/senzacionno/velikotarnovskiyat-universitet-preodolya-finansovata-kriza-2/72343 Mreja.bg
Великотърновският университет
преодоля финансовата криза


"Във Великотърновския университет т.г. Коледата е възможна", обяви пред журналисти ректорът проф.Христо Бонджолов. Преди празниците на 100% ще бъдат изплатени заплатите и стипендиите, както и всичко дължимо като допълнителни плащания по магистърски и докторски програми. "Сумата, която ще разпределим е 2 млн. лв. допълнително към преподаватели и служители. Това не са 13-та и 14-та заплата, а допълнителни средства, изработени по програми", уточни проф.Бонджолов. Ректорът обеща и 10% увеличение на заплатите от 1 януари, ако бюджетът на ВТУ бъде увеличен с над 1 млн.лв. догодина, каквито са очакванията.

"Преди 4 години започнахме с 6 милиона лв. на минус, в момента нямаме задължения.Благодарение на предприетите мерки, оздравителната програма и успешния прием успяхме да стопим огромния дълг", подчерта ректорът. Според него това ще се усети скоро и във Велико Търново като повишена покупателна способност.

Във ВТУ стартира традиционната акция "Рано рани", която дава възможност на абитуриенти да си запазят място в любима специалност, а на завършили по-рано - директно да се запишат за студенти. "Стартираме ударно, тази сутрин имаше опашка в ректората, за два часа близо 100 са заявили желание да станат студенти при нас", каза проф.Бонджолов.

Новото т.г. е, че освен по държавна поръчка ще може да се запазва място и в платена форма на обучение. За 25 от приоритетните специалности пък, първокурсниците редовно обучение ще бъдат освободени от първа семестриална такса. Втората ще може да се плати на две вноски. Запазването на място и записването ще продължи до усвояване на отпуснатите от Академичния съвет места в университета.

ВТУ ще привлича студенти и през социалните мрежи. Предвижда се създаване на уеб бинари. "Онлайн кандидатите ще могат да виждат начина на попълване на документи, тестове, ще има видеочатове и други модерни форми. Освен това се разширява електронното подаване документи и за магистърските програми", обясни зам.-ректорът доц.Димитър Симеонов.

Той отчете успешна кандидатстудентска кампания за учебната 2019/2020 г. Над 4150 новоприети бакалаври, магистри, докторанти и курсисти ще се обучават в търновската Алма матер през настоящата академична година.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.