След 4 часа спорове: Социалната комисия отложи с 6 месеца Закона за социалните услуги (обновена)

https://mreja.bg/senzacionno/sled-4-chasa-sporove-socialnata-komisiya-otlozhi-s-6-meseca-zakona-za-socialnite-uslugi-obnovena-2/74181 Mreja.bg
След 4 часа спорове: Социалната комисия отложи с 6 месеца Закона за социалните услуги (обновена)


Закона за социалните услуги да бъде отложен с шест месеца. Този законопроект на "Обединени патриоти" бе подкрепен на първо четене парламентарната социална  комисия след близо четири часа бурни дебати и скандали.

"Законът за социалните услуги не е закон за децата, родителите и семейните отношения, законите, които регулират тези отношения са Семейният кодекс, Законът за закрила на детето, Законът за семейните помощи. Законът за социалните услуги се отнася за хора, които имат нужда от подкрепа - хора с увреждания, самотни , бездомни, деца, за които няма кой да се грижи, хора, изпаднали в бедствена или кризисна ситуация", обясни защо подкрепя отлагането социалният министър Деница Сачева. Пред депутатите тя обясни, че социалните услуги са въведени преди 15 г. Сега те са 1356, като от бюджета на държавата през следващата година за тях ще отидат 294 млн. лв.

"Социалните услуги се изпълняват основно от общини, а Министерството на труда и социалната политика  не финансира неправителствени организации, не сключва договор с нито една неправителствена организация за предоставяне на социална услуга. Министерството сключва договор с общини", разясни поредният страх Сачева. И отчете пред депутатите, че НПО-тата  предоставят социални услуги само в 15% от случаите, пир това само когато общините нямат собствен административен капацитет. Причината е, че на места административният персонал е е два   да направят тези социални услуги. По думите на Сачева има общини, в които администрацията в общината е под 10 души.  В 49 общини пък  не се предоставят никакви социални услуги, защото нямат капацитет, каза още Сачева. Тя бе категорична, че ограничаването или лишаването от родителски права са уредени единствено и само в Семейния кодекс. Единственото, което се променя със Закона за социалните услуги е дефиницията за дете в риск, като от тази дефиниция отпада единствено и само "дете с увреждане", защото дете с увреждане не може автоматично да бъде определено като дете в риск, опита се да успокой страстите Сачева.

Социалният министър каза още, че с приемането на Закона за социалните услуги кръгът на частните доставчици остава непроменен, като се запазва тяхното право, което е уредено още преди 17 години. Дори и в ЗСУ се въвежда лицензиране на доставчиците от ЕС и европейското икономическо пространство, като случаите, в които има изключение са случаи при еднократно или временно ползване на предоставяне на техни услуги в нашата страна - например френски турист с увреждане идва в България със своя личен асистент.

"Смисълът на този закон е да се сложи ред, регулация да има стандарт за предоставянето на социални услуги, да има Агенция за качеството на социалните услуги", разясни още социалният министър. Тя припомни, че ще бъде разработена Националната карта на социалните услуги, като чрез нея ще се регулира търсенето и потребление, няма да може да се създават безконтролно социални услуги, за които няма нужното потребление. Припомни, че се въвежда текст, който забранява общините и частните доставчици да получават приходи от предоставяне на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет. Могат да се съставят такси само за онези услуги, които не се финансират от държавния бюджет. "Не може да се формира печалба от пари, които държавата предоставя за социални услуги", заяви Сачева.

"Депутатите са длъжници на обществото и споделяйки тревогите му, трябва да има доизясняване на текстове, включително и на изчистване на термина "социални услуги". Отлагането с половин година трябва да се ползва не за убеждаване на обществото, а за постигане на яснота на текстовете. Без да смятаме, че има престъпен заговор срещу българските деца, смятаме, че трябва да има отлагане, така че да се удовлетворят всички страни", обясни вносителят на предложението Искрен Веселинов от ВМРО.

 На заседанието на комисията бяха поканени около 60 представители на неправителствени организации. В продължение на няколко часа те спориха около текстовете, а нервите на някои от участниците не издържаха и се стигна до грозни нападки. 

Този закон противоречи на Конституцията, в която ясно е записано, че България е социална държава. От хазната ще се излеят 50 млн. лв. към тези соросядски организации. Някои от НПО-тата са на терен, но други чакат като гладни песове около касапница и чакат тези 50 млн. лв. да се сипнат върху тях, заяви Павел Шопов от "АТАКА". И няколко пъти настоя за пълна отмяна на закона. 

Аз съм родител и съм създала организация, за да помагам на деца с епилепсия, защото преди години държавата не продоставяше тези услуги. нека спрем да манипулираме общественото мнение, че сме създадени, за да печелим пари. Не, създадохме организации, за да спасим семействата. и не искам да ми казват, че съм човек, който обикаля около касапница и чака човешки трупове, отвърна Веска Събева.

 

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.