Северна Македония: Протоколът за членство в НАТО може да мине през април

https://mreja.bg/senzacionno/severna-makedoniya-protokolat-za-chlenstvo-v-nato-mozhe-da-mine-prez-april/72592 Mreja.bg
Северна Македония: Протоколът за членство в НАТО може да мине през април


Президентът Стево Пендаровски смята, че протоколът за членство в НАТО може да се ратифицира и след изборите в Северна Македония през април, пише в. "Слободен печат". По повод предложението на лидера на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски да се гласува ратификация с отложено действие, както направи Черна гора, президентът изтъкна, че все още има дилеми дали това е в съгласие със законовите разпоредби. Досега 28 страни членки на Алианса са ратифицирали протокола за членство на Северна Македония в НАТО, с изключение на Испания, която още не е формирала правителство. "Ако всички ратификации завършат и ние трябва да ратифицираме протокола след всички 29 членки, а в този момент нямаме парламент, ще го ратифицираме през април след изборите", каза Пендаровски.

Знамето на Северна Македония попадна между знамената на Великобритания и САЩ на улицата, по която лидерите на НАТО преминаха на път за Бъкингамския дворец на прием при кралица Елизабет Втора, пише в. "Нова Македония". Позицията на македонското знаме между знамената на великите сили не е случайна, посочва изданието. Знамената били наредени по азбучен ред и най-близо до Бъкингамския дворец се оказал флагът на Албания, следван от знамената на България, Хърватия и т.н. Македонското знаме било последно, тъй като Северна Македония е последната страна, която предстои да се присъедини към алианса, и така то попаднало между тези на САЩ и Великобритания, предава БТА.

Премиерът Зоран Заев присъства на прием при кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец заедно с лидерите на страните членки на НАТО, съобщава в. "Вечер". Снимки от приема са публикувани на страницата на кралското семейство в Туитър, където е отбелязано, че в НАТО членуват 29 държави, а Северна Македония е на път да стане 30-та страна членка.

Време е за ясна позиция на ЕС за интеграцията на Западните Балкани, каза генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу, цитирана от в. "Независен весник". "От друга страна, ние в региона трябва да запретнем ръкави и да започнем реализацията на програмата за реформи въпреки разочарованието и огорчението", каза Брегу на международна конференция на високо равнище за бъдещето на Балканите под мотото "За танц са нужни двама: Западните Балкани между надеждата и реалността". Според Брегу в момента сме свидетели на "най-голямата криза в политическите позиции на Европейския съюз и Западните Балкани от 1999 г.".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.