Малко по-екзотичен десерт, приготвен със спирулина
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Поредното ми предложение е за разкошно руло с ананас и шоколад”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
4 яйца, 100 г захар, 1 ванилия, 60 г брашно, 60 г нишесте, 1 ч. л. бакпулвер, 1 лимон, кристална захар за поръсване
За пълнежа:
250 мл сладко бяло вино, 1 с. л. нишесте, 6 шайби ананас, 200 г сметана, 1 пакет фиксатор за сметана, 1 с.л. ванилово-карамелена захар, спирулина на прах за оцветяване
1 черен шоколад за глазурата и кокосови стърготини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията. Смесваме брашното с нишестето, бакпулвера и фино настърганата лимонова кора. Постепенно прибавяме сухата смес към яйчената пяна, като разбъркваме с шпатула или дървена лъжица.
Изсипваме тестото в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене. Печем в загрята фурна на 180 градуса около 15 мин. Поръсваме чиста кърпа обилно със захар, върху нея обръщаме горещия блат и веднага навиваме на руло. Оставяме да изстине.
Кипваме виното и го сгъстяваме с нишестето. Прибавяме нарязания ананас. Разбиваме сметаната и карамелово-ваниловата захар. 4 с.л. от сметаната намазваме върху вътрешната страна на блата. Оцветяваме със спирулина на прах. Намазваме с винения крем и разпределяме останалата сметана. Последната шайба ананас разрязваме на парченца и подреждаме по вътрешния ръб, така че да е в центъра на рулото, и навиваме.
Заливаме с разтопения на водна баня шоколад. По желание поръсваме с кокосови стърготини и украсяваме с листенца мента и розички от тънки филийки ананас, глазирани с мед и запечени. Оставяме за няколко часа в хладилник.
Източник: https:www.24chasa.bg