Преводът на "Под игото" на съвременен език е светотатство, призна преводачът

https://mreja.bg/senzacionno/prevodat-na-pod-igoto-na-savremenen-ezik-e-svetotatstvo-prizna-prevodachat-2/72687 Mreja.bg
Преводът на "Под игото" на съвременен език е светотатство, призна преводачът


Правенето на подобен превод на "Под игото" е светотатство, кощунство.

Това заяви преводачът на романа на съвременен български език Нели Стефанова пред БНТ.

Нели Стефанова, издател, преводач на "Под игото" на съвременен български език: Правенето на подобен превод е светотатство, кощунство.

Аз съм съгласна с тези обвинения от страна на моите опоненти. Но питам: Трябва ли да се отреже част, за да се запази цялото? Трябва ли да се отреже крайник, за да се запази животът на човека или животното?

Трябва ли да се наруши сакралността на този текст, за да може информацията от него да стигне до днешните и идните поколения? Нашият отговор е "Да". Ние предлагаме два варианта на решение на този въпрос. Вариантът децата сами да търсят в интернет значението на думите не работи, защото веднъж оказали се там, децата намират значително по-интересни неща там.

Родителите млади хора също не биха могли да се справят с този текст, каза Стефанова. И добави, че пред децата трябва да се поставят посилни задачи.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.