Предлагат Древния път на чая за Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО

https://mreja.bg/senzacionno/predlagat-drevniya-pat-na-chaya-za-spisaka-na-kulturnoto-nasledstvo-na-yunesko-2/72491 Mreja.bg
Предлагат Древния път на чая за Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО


Китай, Монголия и Русия заедно предложиха Древният път на чая да бъде включен в Списъка на културното световно наследство на ЮНЕСКО, което е пример за международно сътрудничество, заяви председателят на Асоциацията за международно сътрудничество на Русия Сергей Калашников. Той направи това изказване по време на форум за процеса по кандидатстването, който се проведе в източната китайска провинция Фудзиен. В него участваха учени от Китай, Монголия и Русия, както и представители на градовете по древния път, съобщава "Радио Китай". 

Древният път на чая, който датира от 17- век, е бил мрежа от търговски пътища, появили се след Пътя на коприната. Той тръгва от планината Иу, преминава през китайските провинции Дзянси, Хунан, Хубей, Хънан, Хъбей, Шанси и Вътрешна Монголия и продължава през Монголия и Русия. Общата му дължина е около 13 000 км и стимулира развитието на повече от 200 града по протежението му.

Сред наследството по Древния път на чая са древните чайни градини, техниките за производство на чай, пристанищата и др. Той бе включен в „Предварителния списък със световно културно наследство на Китай" през март 2019 г.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.