Последните представители на Хомо еректус са изчезнали преди 110 хиляди г.

https://mreja.bg/senzacionno/poslednite-predstaviteli-na-homo-erektus-sa-izcheznali-predi-110-hilyadi-g-2/74268 Mreja.bg
Последните представители на Хомо еректус са изчезнали преди 110 хиляди г.


Последните представители на вида Хомо еректус са изчезнали преди около 110 хиляди години на остров Ява в Индонезия, установиха австралийски учени, цитирани от Франс прес.

"За пръв път можахме да констатираме със сигурност точното време на изчезването на един от нашите най-важни предшественици", заяви авторката на изследването Кайра Уестуей от университета "Маккуори" в Сидни, предава БТА.

Останки от фосили на Хомо еректус - 12 части от черепи и 2 кости от крака, бяха открити през 30-те години на миналия век в местността Нгандонг до брега на река Соло на индонезийския остров Ява. Но тогава находките не можаха да бъдат датирани с нужната точност.

Хомо еректус е живял преди около 1,5 милиона години. Той е бил първият от далечните ни братовчеди, който е емигрирал извън Африка.

"Хомо еректус от Нгандонг се оказва с най-големия мозък и най-високото чело от всички познати находки досега. Той притежава признаци на значителни еволюционни промени. Датирането на тези промени е от съществено значение за разбирането ни за далечните ни предци", изтъква авторката на проучването. С използване на различни техники за датиране учените са установили, че откритите фосили са отпреди 117 000 - 108 000 години.

Тази датировка ще позволи на специалистите да изяснят причините за изчезването на вида. Фактът, че то съвпада по време с настъпването на Ледената епоха ни предоставя първата потенциална следа, изтъква Кайра Уестуей.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.