Папата прие премиера на Малта, който напуска поста след убийството на журналистка

https://mreja.bg/senzacionno/papata-prie-premiera-na-malta-koyto-napuska-posta-sled-ubiystvoto-na-zhurnalistka/72991 Mreja.bg
Папата прие премиера на Малта, който напуска поста след убийството на журналистка


Малтийският премиер Джоузеф Мускат пристигна в Рим на международната конференция "Средиземноморски диалог", но не се появи на форума, предаде ТАСС, цитирайки организаторите на конференцията.

"Можем да потвърдим, че малтийският премиер Мускат не участва в дискусията по миграцията", съобщиха организаторите. Не е планирано негово участие в други дискусии.

Пресслужбата на Ватикана потвърди днес, че Мускат и семейството му са били приети от папа Франциск, съобщи БТА.

Папата пренебрегна отправения призив да отмени срещата с министър председателя, който ще напусне поста си заради кризата с разследването на убийството на журналистка, отбелязва Ройтерс. Франциск се е срещнал с Мускат и съпругата му тази сутрин.

Аудиенцията беше много по-малко мащабна от тези, които обикновено се дават на правителствени ръководители. Необичайно за подобен случай, журналистите не получиха разрешение да отразят събитието, което според говорител на Ватикана е било планирано преди месеци.

Миналата седмица Мускат заяви, че на 12 януари догодина ще подаде оставка като лидер на Лейбъристката партия и през следващите дни ще напусне и премиерския пост. Противниците му искат да подаде оставка незабавно.

На 27 ноември група от 22 малтийски академици изпратиха писмо до Ватикана, призовавайки папата да отмени срещата, за да избегне "упражнение по пропаганда" в полза на Мускат.

Политическата стабилност на средиземноморския остров беше разклатена през последните седмици заради извършеното през 2017 г. убийство на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, станала жертва на бомба в колата си.

Мускат не е замесен пряко в разследването, което постигна бърз напредък през последните седмици, но Мелвин Теума, който призна, че е бил посредник при организирането на убийството на разследващата журналистка, свърза хора от обкръжението на премиера с опити за прикриване на истината.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.