Кучета откриват болести по цитрусови насаждения

https://mreja.bg/senzacionno/kucheta-otkrivat-bolesti-po-citrusovi-nasazhdeniya-2/76831 Mreja.bg
Кучета откриват болести по цитрусови насаждения


Специалисти обучиха кучета-детективи да подушват в ранен стадий болест по насаждения с лимони, портокали и грейпфрути, предава Асошиейтед прес.

Четириногите са способни да доловят мириса на бактериите, които причиняват т.нар. цитрусово позеленяване на дръвчетата.

"Технологията е изпробвана от хиляди години - коментира Тимъти Готвалд, един от авторите на прочуването от Департамента за селско стопанство на САЩ. - Използвахме кучешкия нос, но не за да надушва дивеч, а бактерии", цитира думите му БТА.

Обонянието на най-добрия приятел на човека е много ефективно в откриването на болестта по споменатите плодове. Кучетата я надушват седмици, дори години преди да се разрази в пълен мащаб. Тестовете със специално обучени животни са дали 95 процента успеваемост.

Използването на четириноги детективи е много по-евтино и практично, отколкото събирането на стотици листа от насажденията и даването им за анализ.

Цитрусовото озеленяване се предизвиква от бактерии, пренасяни от малко насекомо, което се храни от листата и кълновете на споменатите растения. Когато насажденията се заразят, няма цяр за тях. Болестта се разпространи в Азия, Централна и Южна Америка.

Кучeтата ще бъдат много полезни, защото колкото по-рано се открие растителната епидемия, толкова по-лесно тя може да бъде ограничена с отсичането и унищожаването на заразените цитрусови насаждение.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.