Карстова пещера в Североизточен Китай се превърна в интернет сензация

https://mreja.bg/senzacionno/karstova-peshtera-v-severoiztochen-kitay-se-prevarna-v-internet-senzaciya/74926 Mreja.bg
Карстова пещера в Североизточен Китай се превърна в интернет сензация


Бънси, огромна водна пещера в североизточната провинция Ляонин, се превърна в интернет сензация, благодарение на снега и леда.

5-километровата пещера е една от най-дългите карстови пещери в Китай и се състои главно от две части, водна и суха зала.

При входа на пещерата се намира езеро, което никога не замръзва през зимата, дори и температурите да паднат до минус 20 градуса. Водните пари върху езерото формират красив пейзаж със скреж, когато вали сняг, съобщава "Радио Китай".

Главната зала е 1000 квадратни метра широка, може да побере 40 лодки.

Най-старият сталактит в пещерата е на приблизително 145 хиляди години, според експертите.

Вътрешното пространство на пещерата е над 400 хиляди кубични метра, в най-широката си част достига 70 метра ширина и 38 метра височина.

Местното правителство е използвало уникалните ресурси на сухата пещера, за да изгради Геоложкия музей Бънси. Главният замисъл е на музея е да покаже огромните геоложки промени и праисторически реликви.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.