Избраха най-добрите млади графици на България (Галерия)

https://mreja.bg/senzacionno/izbraha-nay-dobrite-mladi-grafici-na-balgariya-galeriya/72647 Mreja.bg
Избраха най-добрите млади графици на България (Галерия)


44-ма участници, сред които 33 селектирани за участие в изложба. Така изглежда в цифри второто издание на конкурса за графика за класически техники, организиран от сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ” в лицето на Людмил Георгиев и галерия „Графикарт“. 

"Тази година участниците бяха почти два пъти от първото издание преди две години", уточни по време на церемонията изкуствоведът Пламен Петров, член на журито в конкурса.

Сред 33-те селектирани автори престижното жури номинира осем за голямата награда. Тази година избраните бяха: Васил Колев-Vassillo, Гергана Рахнева, Христо Георгиев, Елия Иванова, Иван Матеев, Румена Карастамова, Александър Лазарков и Зоран Мише. 

Апогеят на конкурса бе тази вечер в галерия "Средец", където до 3 януари всеки желаещ може да разгледа и дори да си закупи картини от изложените там. Наградите връчи двигателят на конкурса Людмил Георгиев.

"За втори път ще ви кажа: Има ли жури, не търсете справедливост", обърна се той към младите таланти в галерия "Средец". Първото място - 2000 лв. и почетен плакет - бронзова пластика на Лора Пармакова, бе спечелено от Васил Колев-Vassillo. 1000 лв. получи Гергана Рахнева, която бе класирана на второ място, третото място бе отредено за Елия Иванова. Тя си тръгна с парична награда от 700 лв. 

Журито, избрало победителите, бе в състав: директорът на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ при Министерство на културата – г-жа Екатерина Джумалиева, директорът на Софийска градска художествена галерия – г-жа Аделина Филева, художниците Емануела Ковач, Захари Каменов и Людмил Георгиев, изкуствоведът Пламен Петров. Специален член на журито е преподавателят по графика в Академията за изящни изкуства във Венеция – проф. Алберто Балети.

Това е най-престижният форум за млади таланти в областта на графиката (до 40-годишна възраст) се прави под патронажа на Министерство на културата и със съдействието на галерия „Средец“.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.